Politika

Grlić Radman se okomio na Komšića: Ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava

Šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman izrazio je danas nadu da bi hrvatski i bošnjački predstavnici uz posredovanje Evropske unije mogli postići dogovor o načinu biranja izaslanika za gornji Dom naroda u Federaciji BiH kako bi se izbjeglo preglasavanje Hrvata i nova politička kriza nakon izbora najesen. 

“Ja se nadam da postoji još prostora kako bi, uz zalaganje predsjednika vlade Andreja Plenkovića i predsjednika Evropskog vijeća Charlesa Michela, postigao dogovor o podjeli mandata za Dom naroda puno ranije, a ne poslije izbora, kako BiH ne bi ušla u novu krizu“, rekao je Grlić Radman u Ljubuškom.

Novi susret bh. političara

Michel je prošli vikend u Sarajevu razgovarao s vodećim hrvatskim i bošnjačkim političarima, čelnicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, prenosi Index.hr.

Nakon sastanka je objavljeno kako će se u prvom dijelu juna održati novi susret bh. političara u Bruxellesu gdje će se pokušati dogovoriti mapa puta o provedbi četiri politička prijepora.

Jedan se odnosi na način popunjavanja gornjeg, nacionalno koncipiranog Doma naroda u Federaciji BiH kako bi se. kako se navodi “izbjeglo preglasavanje Hrvata i njihovo kasnije izbacivanje iz izvršne vlasti u tome entitetu i na razini države”.

Odbacili kritike

Hrvatski šef diplomatije naveo je kako su Hrvate u toj zemlji u nekoliko navrata na izborima preglasavali tri i pol puta brojniji Bošnjaci ocjenjujući tu praksu kršenjem Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma.

“To nije u duhu i slovu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma. Ako se mi svi zalažemo za vladavinu prava i međunarodnog prava, to treba biti slučaj i ovdje u BiH“, istaknuo je Grlić Radman.

Za Željka Komšića je rekao da je uzurpirao mjesto hrvatskog člana BiH Predsjedništva.

“Nije izabran glasovima Hrvata, nego većinskog naroda. To govori o osobi koja ne poštuje demokratske vrijednosti i vladavinu prava“, rekao je Grlić Radman.  

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić, koji je član HDZ-a BiH, odbacio je kritike na račun zvaničnika te stranke koji su se posljednjih dana našli na meti izaslanstva EU i američke ambasade u Sarajevu zbog insistiranja da se finansiranje izbora osigura kroz proračun BiH, a ne uz posebnu odluku Vijeća ministara.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare