Region

Grlić Radman: Zapadni Balkan u Uniji je u sigurnosnom i političkom interesu Hrvatske

Šef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman kazao je u četvrtak na Prespanskom forumu za dijalog da je članstvo zemalja zapadnog Balkana u Europskoj uniji u sigurnosnom i političkom interesu Hrvatske.

“Danas politički, ekonomski ili društveni zamor ne mogu više biti izlika za zastoj u proširenju. Nalazimo se na prekretnici koja će odrediti sudbinu ovog dijela Europe i cijele Europe”, kazao je Grlić Radman, prenijela je Hina.

Na drugom Prespanskom forumu za dijalog u Ohridu pod nazivom “Oblikovanje budućnosti zapadnog Balkana u suvremenoj europskoj sigurnosnoj arhitekturi” sudjeluju i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, premijeri Srbije, Kosova i Crne Gore, ministri vanjskih poslova Turske, Grčke, Austrije, BiH, Poljske, Slovačke, kao i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel te povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

“Strateška vizija za regiju ključna je kako bi se garantirala ne samo stabilnost, već demokratizacija i ekonomski razvoj”, poručio je Grlić Radman.

“Buduće članstvo (u EU-u) zapadnog Balkana je u političkom i sigurnosnom interesu Unije i Hrvatske”, dodao je.

Grlić Radman je istaknuo da je interes Hrvatske stabilnost u njenom susjedstvu pa je u tom kontekstu kazao da je potrebno posebno se pozabaviti pitanjem “nejednakosti konstitutivnih naroda u BiH i diskriminiranja (Hrvata) u izbornom procesu”.

“Multinacionalnu prirodu BiH treba bolje razumijevati”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova.

Napomenuo je i da Hrvatska dijeli s BiH više od 1000 kilometara granice pa je u njenom interesu stabilna i prosperitetna BiH s funkcionalnim institucijama.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare