Kultura

Izložba ‘Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941-1945’ večeras u Historijskom muzeju

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba “Was ist Kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 – 1945” koju potpisuje znamenita umjetnička grupa IRWIN iz Slovenije.

Grupa od 1983. godine izlaže na brojnim samostalnim i grupnim izložbama na prostoru bivše Jugoslavije i u svijetu

Slovenačku grupu umjetnika IRWIN čine Dušan Mandič , Miran Mohar, Andrej Savski, nedavno preminuli Roman Uranjek i Borut Vogelnik . Grupa je osnovana 1983. godine u Ljubljani pod nazivom „Rrose Irwin Sélavy“, a ime je uskoro skraćeno na „R Irwin S“. 1984. godine grupa je učestvovala u osnivanju većeg umjetničkog kolektiva poznatog kao „Neue Slowenische Kunst (NSK)“, unutar kojeg su djelovali kao predstavnici vizuelnih umjetnosti, pored muzičke grupe „Laibach“, pozorišne „Gledališče Sestara Scipio Nasica“ i dizajnerskog odsjeka „Novi kolektivizam“. Ubrzo nakon osnivanja „NSK“-a, grupa je promijenila naziv u „IRWIN“.

Grupa IRWIN se u svojim umjetničkim projektima intenzivno bavi historijom umjetnosti Evrope, posebno ambivalentnim nasljeđem historijskih avangardi i njihovih totalitarnih nasljednika, a time i dijalektikom avangarde i totalitarizma. Nakon stvaranja specifičnog vizualnog jezika u svojim pretežno slikarskim projektima iz 1980-ih, grupa se od 1990-ih usredotočuje na kritičko ispitivanje historije umjetnosti “zapadnog modernizma”, suprotstavljajući mu “retro-avangardu” fiktivnog “istočnog modernizma” koji, u svojoj očitoj artificijelnosti, ukazuje na artificijelnost zapadnjačkih historijskih struktura umjetnosti koje i dalje isključuju savremenu istočnoevropsku umjetnost sve do danas. Svojom su umjetničkom praksom aktivno i konkretno intervenirali u društvene i historijske aktivnosti u desetljeću koje je redefiniralo status umjetnosti u istočnoj Evropi (Kapital, NSK Embassy Moscow, Transnacionala, East Art Map projekti).

“Was ist kunst Bosnia and Herzegovina/Heroji 1941 – 1945” je zajednički projekt Historijskog muzeja BiH, Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske i grupe Irwin. Saradnja je započela 2018. godine, kada je izložba otvorena u Muzeju savremene umjetnosti RS u Banja Luci. Nakon gostovanja u galeriji Božidar Jakac u Kostanjevici na Krki, Slovenija i Maxxi muzeju (Nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća) u Rimu, izložba je stigla u Historijski muzej BiH, koji je i vlasnik kolekcije portreta narodnih heroja i heroina Drugog svjetskog rata.

U pitanju su portreti koji su nastali poslije Drugog svjetskog rata, u periodu između 1948. i 1952. godine.

Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport
Foto: Raport


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare