Politika

Gudeljević na sastanku sa WHO, UN-om i UNICEF-om: Sve imamo osim vakcina

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević učestvovala je danas online u radu koordinacijskog sastanka posvećenog odgovoru na Covid-19 u BiH na kome je istaknula da zdravstveni sistemi ulažu veliki napor da postignu pravovremeni i valjan odgovor na pandemiju.

Sastanku su prisustvovali i rezidentna koordinatorica Ujedinjenih naroda u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, predstavnici Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a u BiH Fabio Scano i Rownak Khan, kao i predstvanici nadležnih institucija u BiH.

Kada je riječ o procesu vakcinisanja, Gudeljević je rekla da su shodno nadležnostima u sektoru zdravstva, institucije Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta BiH izradile planove vakcinacije u kojima su definirane prioritetne skupine, dinamika i ostali elementi procesa imunizacije.

“Nažalost, BiH trenutno raspolaže sa minimalnom količinom vakcina protiv Covid-19 oboljenja koje su osigurane putem donacija prijateljskih zemalja ili su dobijene putem mehanizma Covax. Prema službenim informacijama kojima u ovom trenutku raspolažemo, do kraja maja kroz Covax mehanizam očekuje se da stigne još 82.400 doza AstraZeneca vakcina, a u drugom kvartalu ove godine će uslijediti nova alokacija Pfizer/BioNTech vakcina za BiH od 100.620 doza”, navela je Gudeljević.

BiH, kako je dodala, očekuje značajne količine vakcina iz EU mehanizmu pod nazivom “EU za zdravlje”, u okviru kojeg su iskazane potrebe za 892.000 doza vakcina. U prvim nabavama u okviru navedenog mehanizma, a do kraja aprila 2021. godine, očekuje se nabava značajnijeg broja doza BioNTech/Pfizer vakcine koje će za zemlje zapadnog Balkana biti alocirane iz Republike Austrije kao i 380.000 doza AstraZeneca vakcina od Republike Poljske, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare