Politika

Gudeljević: Nećemo tražiti negativni PCR test prilikom ulaska u BiH

Nakon sastanaka entiteskih premijera u Vijeću ministara BiH, novinarima se obratila ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević

Sastanak je održan na temu nabavke vakcina i uvođenja epidemioloških mjera.

Ona je je kazala da je BiH u pregovorima sa Austrijom.

"Oni su ispred EU zaduženi za koordinaciju i isporuku cjepiva zemljama Zapadnog Balkana tu očekujemo 120.000 doza, navjerovatnije Pfizera.

U toku jučerašnjeg dana smo najavili Poljskoj da ćemo i s njima potpisati ugovor. Oni nam nude 380.000 doza AstraZenece. Prema ovome drugi kvartal bi trebao da izgleda puno puno bolje od prethodnog", navela je Gudljević.

Što se tiče pooštravanja mjera, Gudljević je kazala da se razgovaralo o uvođenju obaveze posjedovanja negativnog PCR testa prilikom ulaska u BiH.

"Nakon što smo pustili da nam stručnjaci kazu svoje i iznesu stavove, došli smo do zaključka da nema potrebe za uviđenjem PCR testova i ograničavenje ulaska. Jer mi građanima BiH svakako ne možemo ograničiti kretanje, kontrolirati kretanje na granici zahtjeva jak angažman medicinskih radnika. Mislimo da trenutne mjere, koje se ne poštuju u svim sredinama, su dovoljne jake i stroge", rekla je Gudeljević.