Guverner Wyominga protesti protiv abortusa
Svijet

Guverner Wyominga potpisao zakon kojim se zabranjuje upotreba ili propisivanje lijekova za abortus

Guverner Wyominga Mark Gordon potpisao je u petak zakon kojim se zabranjuje upotreba ili propisivanje lijekova za abortus, a koji je ranije ovog mjeseca usvojilo zakonodavno tijelo države pod kontrolom republikanaca, prenosi France24.

Guverner Wyominga Gordon, republikanac, potpisao je zakon pošto savezni sudija u Teksasu razmatra da naredi zabranu pilule za abortus mifepristona u cijeloj zemlji kao odgovor na tužbu grupa protiv abortusa.

Suština zakona o Wyomingu na dvije stranice je odredba koja zabranjuje “prepisivanje, izdavanje, distribuciju, prodaju ili korištenje bilo kojeg lijeka u svrhu nabavke ili izvođenja abortusa”.

Takozvane “jutarnje” pilule, lijekovi za kontracepciju koji se izdaju na recept a koriste se nakon seksa ali prije nego što se trudnoća može potvrditi, izuzeti su od zabrane.

Mjera također uključuje izuzeće za bilo koji tretman koji je neophodan za zaštitu žene “od neposredne opasnosti koja značajno ugrožava njen život ili zdravlje”, kao i svako liječenje “prirodnog pobačaja prema trenutno prihvaćenim medicinskim smjernicama”.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare