Politika

Hadžikadić međunarodnoj zajednici: Verbalno podržavate suverenitet BiH, a radite suprotno

Platforma za progres oštro je osudila nezvanično ili zvanično recikliranje historijski poraženih političkih koncepcija o prekrajanju granica Bosne i Hercegovine koje ovih dana dolaze iz Međunarodne zajednice. U saopćenju koje su poslali, navodi se da su tome su svakako doprinijele i iracionalne nacionalističke, secesionističke i hegemonističke politike susjednih zemalja koje na dnevnoj bazi truju bosanskohercegovačko društvo.

“Prekrajanje granica u 21. vijeku u Evropi ne može se desiti mirnim putem. Toga moraju biti svjesni svi, počevši od vaših visokodužnosnika do političkih aktera susjednih zemalja.

Međutim, da li su radikalne, šokantne i zapaljive izjave samo način da se učine prihvatljivim izmjene Izbornog zakona koje nam neće donijeti moderne vrijednosti građanskog društva, nego nas vratiti u vrijeme plemenskih društvenih odnosa? Čini se da su već izvršene pripreme da se to uradi neprimjetno, što bi dovelo do nesagledivih negativnih posljedica za Bosnu i Hercegovinu i živote svih njenih građana.

Upozoravamo sve političke faktore koji djeluju na području Bosne i Hercegovine da njeni građani to neće dozvoliti”, stav je Platforme za progres.

Ova stranka od članica međunarodne zajednice zahtijeva da postupie u skladu sa proklamovanim javnim politikama.

“Nije dovoljno izraziti verbalnu podršku integritetu i suverenitetu Bosne i Hercegovine, a svojim akcijama omogućavati suprotno. Podsjećamo sve aktere da Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni rezidualni mehanizam upravo pišu zadnje paragrafe presuda kojima se definiše obim i stepen odgovornosti za ratove i agresiju nad Bosnom i Hercegovinom. Svaka inicijativa, domaća ili međunarodna, suprotna pravnoj stečevini ovih sudova, osuđena je na propast.

Pozivamo vas da slijedite deklarisane demokratske principe zemalja iz kojih dolazite i zahtijevate poštivanje istih civilizacijskih principa u Bosni i Hercegovini, od izbornog zakona do ustava. Evropska unija je jaka onoliko koliko je jaka njena najslabija članica. Ona sigurno ne želi u svojim redovima Bosnu i Hercegovinu zasnovanu na plemenskim pravima i odnosima, umjesto na građanskim. Zašto onda prešutno podržavate koncept legitimnog predstavnika i omogućavate svojim članovima da pozivaju na prekrajanje granica Bosne i Hercegovine?”, pitaju se iz Platforme za progres.Povezani postovi: