Vijesti

Hadžikadić u Mostaru: Ne može “legitimni” predstavnik Bošnjaka dolaziti iz jedne političke opcije

“Nedavno je moj video izazvao burnu reakcija u javnosti, jer govori o povezanosti vjere i politike. Ja sam vjernik i smatram da je vjera iznad politike. Ne može se desiti da jedna politička opcija tvrdi da je jedina koja štiti interese jednog naroda. Ne može “legitimni” predstavnik Bošnjaka dolaziti iz jedne političke opcije. Mi smo dovoljno hrabri da ukažemo na činjenicu da se u svim etničkim skupinama vjera koristi u interesu određene političke opcije. Platforma će govoriti o onome o čemu drugi šute, bez obzira na političke posljedice”, izjavio je danas na konferenciji za novinare u Mostaru na kojoj je su predstavljeni kandidati Platforme za Grad Mostar na predstojećim izborima koji će se održati 20. decembra.

Amna Popovac, kandidatkinja Platforme za progres kazala je da je sporazum HDZ – SDA ostao u sjeni izbora i izborne kampanje u Mostaru. Dodala jeda su razne koalicije napravljene za učešće na izborima, ali da je Platforma za progres odlučila da sama učestvuje u ovoj utrci i da izmjeri svoje snage.

“Platforma za progres traži nazad prava svih građana. Nećemo ugroziti prava nijednog naroda, nego ćemo ugroziti loše ljude” istakla je Popovac.

Mak Mehić, nositelj liste za Izborno područje Stari Grad govorio je o tzv. rasipanju glasova i biranju kandidata za liste, te je istakao:

“Birali smo veoma oprezno gdje i kako ćemo izaći na izbore u Mostaru, svjesni osjetljivosti i posebnosti mostarske situacije. Na listama na kojima smo vidjeli da nemamo šansu a da bilo koja druga opcija ima kvalitetne kandidate, tu nismo izašli. Izašli smo na liste na kojima vidimo sebe kao najbolju opciju i gdje smo procijenili svoje šanse kao najrealnije.

Na kraju smo izašli na tri liste, od čega su dvije Stari Grad i Jugoistok – liste koje će 99% dati vijećnike bošnjačke nacionalnosti. Ako nam se u tom slučaju kaže da rasipamo glasove, da li to znači da smo mi manje Bošnjaci zato što nismo u velikim koalicijama i da li to znači isto tako da su drugi manje Hrvati ili manje Srbi u ovom gradu sami zato sto nisu poslušni u što se ne žele prikloniti i pokloniti? Obaveza svake političke opcije koja želi jedinstven grad je izaći i na gradsku listu, te smo to i učinili.”

Nositelj gradske liste za Grad Mostar, Senad Ramadanović, kao i kandidatkinja za izborno područje Stari grad, Aida Ovčina govorili su izbornim aktivnostima Platforme za progres i samom programu, gdje su istakli da izborna kampanje teče dobro, te da su pozitivno iznenađeni na količinu podrške na koju nailaze na ulicama Grada Mostara, ali isto tako su napomenuli da socijalna politika garantuje jednaka prava za sve građane i da to ne smijemo zaboraviti.

Irma Kajan, nositeljica liste za Izborno područje Jugoistok se u svom govoru dotakla interesantne situacije sa njene Facebook stranice.”Jučer se na mojoj Facebook stranici desio presedan, jer je osoba koja predstavlja trenutnu vlast jasno rekla da neće podržati naš program, jer ne pripadam njihovoj stranci. Pojam legitimnog bošnjaka ne možemo dozvoliti.”

Na kraju je Mirsad Hadžikadić zaključio da ono što se desilo u petak predstavlja primjer bahatosti vodećih političkih struktura koje su otvoreno prešle na povezanost vjere i stranke, a do sada su to radile na skriven način. Tu bahatost su platile na ovim izborima u ostatku države, a nadam se da će platiti i u Mostaru.

Nakon press konferencije kandidati su upriličili šetnju kroz grad pod nazivom “Buđenje” kako bi poslali poruku svojim sugrađanima da je vrijeme da se probude, izađu na izbore i glasaju za promjene koje će donijeti progres Mostaru.Povezani postovi: