Svijet

Haker došao do ličnih podataka gotovo svih Austrijanaca. Htio ih prodati

Nizozemski haker, uhapšen u novembru, pribavio je i ponudio na prodaju ime i prezime, adresu i datum rođenja gotovo svih austrijskih građana, saopćila je danas austrijska policija.

Korisnik, za kojeg se vjeruje da je haker, ponudio je podatke na prodaju na internetskom forumu u maju 2020. predstavljajući ih kao “puno ime, spol, punu adresu i datum rođenja vjerojatno svakog građanina” u Austriji, navodi se u policijskom saopćenju.

Dodaje se da su istražitelji potvrdili autentičnost. Zbirka se sastojala od skoro devet miliona skupova podataka, ističe policija. Austrija ima otprilike 9,1 milion stanovnika. Haker je također stavio na prodaju “slične skupove podataka” iz Italije, Nizozemske. Kao i Kolumbije. Rekla je ovo austrijska policija dodavši da nema druge detalje.

“Budući da su ti podaci bili slobodno dostupni na internetu, apsolutno se mora pretpostaviti da su ti registracijski podaci, u cijelosti ili djelomično, nepovratno u rukama kriminalaca”, saopćila je policija dodavši kako se vjeruje da su nepoznate osobe platile za podatke.

Osumnjičeni 25-godišnjak, uhapšen u stanu u Amsterdamu, otprije je poznat policiji. Istražuju ga nizozemska policija i pravosudni organi, rekla je austrijska policija. Glasnogovornik je dodao da se policija tek sada o tome očitovala kako ne bi ometala spomenute istrage.

Policija nije dala više detalja o posljedicama za sigurnost austrijskih podataka.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare