Svijet

Hakeri provalili u mailove njemačkih ministara. Spiegel: Sve upućuje na Ruse

Njemački Zeleni saopćili su da su u kibernetičkom napadu kompromitirane bivše adrese elektroničke pošte ministrice vanjskih poslova Annalene Baerbock i ministra ekonomije Roberta Habecka. Baerbock i Habeck dijelili su vodstvo nad Zelenima prije nego što je stranka ušla u tročlanu vladajuću koaliciju koju predvode socijaldemokrati kancelara Olafa Scholza.

Glasnogovornik Zelenih u subotu je potvrdio izvještaj o kibernetičkom napadu u časopisu Der Spiegel, ali je rekao da se Baerbock i Habeck ne koriste tim e-mailovima jer su se u januaru povukli s vodećih uloga u svojoj stranci. Napadači su također uspjeli probiti stranačke e-mailove novih kopredsjedavajućeg Ricarde Langa i Omida Nouripoura te su djelomično uspjeli proslijediti e-mailove na vanjske servere.

Der Spiegel je izvijestio da prvi dokazi upućuju na ruske hakere. Stranku Zeleni su posljednjih sedmica nekoliko puta pogodili hakeri. Kao rezultat toga, pristup Zelenoj mreži, unutarstranačkoj platformi, ograničen je od 13. juna, rekla je glasnogovornica.

Der Spiegel je izvijestio da slučaj istražuje lokalna, državna i savezna policija.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare