Svijet

Hakeri ukrali podatke zvijezda, pa udarili na predsjednika SAD: Gospodine Trump, vi ste sljedeći

Grupa hakera iz Istočne Evrope upala je u sistem čuvenog američkog advokata Allena Grubmana odakle je ukrala povjerljive podatke brojnih zvijezda sa holivudske A liste. Da bi vratili podatke, hakeri su prvo tražili otkupninu od 21 milion dolara, a potom su cifru duplirali na 42 miliona.

Kako bi pokazali da se ne šale, hakeri su zaprijetili udarom na američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Vijest o hakiranju Grubmanove advokatske firme Shire Meiselas&Sacks pročula se ove sedmice i od tada su holivudske zvijezde u panici. Hakeri tvrde da su ukrali lične podatke klijenata, uključujući i poslovne ugovore i privatne mailove.

Na dugoj listi Grubmanovih klijenata, između ostalih, su Lady Gaga, Drake, Elton John, Madonna, Robert de Niro, Lebron James, Barbra Streisand, Mike Tyson, grupa U2…

„Njegova firma ima osjetljive podatke o svemu, radnim ugovorima, povjerljivim dogovorima i dogovorima najvećih zvijezda u New Yorku i Hollywoodu“, rekao je izvor blizak advokatu.

U izjavi firme piše:

„Možemo potvrditi da je naša firma žrtva cyber napada. Obavijestili smo naše klijente i zaposlene. Zaposlili smo najveće svjetske eksperte koji su specijalizirani baš za ovu oblast i pokušavamo riješiti problem“, napisali su iz firme.

Međutim, hakerska grupa poznata pod imenom REvil, u četvrtak je podigla cijenu otkupnine i zaprijetila da će, ukoliko advokatska kompanija ne isplati tu cifru, otkriti “prljav veš” Donalda Trumpa.

„Sljedeća osoba koja nam je na meti je Donald Trump. U toku je izborna kampanja i našli smo tonu prljavog veša. Gospodine Trump, ako želite da ostanete predsjednik, urgirajte na advokate, inače ćete moći zaboraviti na tu ambiciju. A vama biračima možemo staviti do znanja da nakon takve objave sigurno nećete željeti da Trumpa vidite kao predsjednika“, prenosi Business Insider saopćenje hakera.

Hakerska grupa je i ranije krala povjerljive podatke velikih međunarodnih kompanije koje su joj plaćale milionske otkupnine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare