Politika

Haos na pressu Etičkog komiteta: Svađali se i optuživali novinare, izbjegavali direktne odgovore

Potpuni haos vladao je na press-konferenciji Etičkog komiteta Ljekarske komore Kantona Sarajevo. Sve je trajalo sat i 30 minuta.

Press je sazvan kako bi se uklonile dileme i stalo ukraj navodnim dezinformacijama koje su nastale nakon pokretanja procesa protiv dr. Ismeta Gavrankapetanovića jer je izjavio da je nedopustivo da ljekari KCUS-a odbiju liječiti bilo koga, a posebno dijete. Odnosilo se to na slučaj Nadin Smajlović.

Nikad niko nije rekao riječ licenca

Press su vodile predsjednica Etičkog komitata dr. Enra Suljić i predsjednica Ljekarske komore KS Ksenija Miladinović. Prisustvovali su još dr. Raho Spahović kao i advokatica Jasmina Cero.

Oni su se uglavnom svađali s novinarima i optuživali ih da su neobjektivni jer navodno drže stranu dr. Gavrankapetanovića. Na pitanja koja se direktno odnose na predmet kao i na ona druga, škakljiva, odbili su odgovarati direktno ili su ih u potpunosti izvrtali.

Prava je riječ uzela dr. Suljić.

“Svaki ljekar koji je član Komore dužan je da obavijesti Komoru ukoliko sumnja da je nešto prekršeno. Na sastanku bilo je 5 članova od 9. Ostali su bili opravdano odsutni. Jedna sjednica je bila zakazana prije skoro mjesec dana, ali nije bila održana jer nije bilo kvoruma. A bilo je ukupno 5 prijava. Dr. Ismet Gavrankapetanović je prijavljen zbog istupa u javnosti i nanošenje štete ugledu, nju su potpisali pedijatri”, rekla je Suljić.

O tome šta je tačno učinio Gavrankapetanović nije bilo konkretnog odgovora. Kako su rekli oni ne mogu govoriti o tome, osim da je prekršio etički kodeks.

Suljić je pojasnila proceduru šta će dalje biti s prijavom.

Ona je rekla kad se na Komitetu donese odluka da postoje elementi kršenja kodeksa etike, po poslovniku se dalje upućuje tužitelju Komore koji daljnje analizira na osnovu dokumentacije.

“Da li će tužitelj procijeniti da li je bilo kršenja ili ne, ne možemo reći. Ne znamo ni hoće li se žaliti onaj protiv koga je bila prijava. Nikada nije u pitanju bila licenca, to niko nije rekao nikad”,rekla je Suljić.

Pravna zastupnica Ljekarske komore advokatica Cero je rekla da se oduzimanje licence odnosi samo na teška djela i ljekarske greške.

“Ovo djelo ne vodi ka oduzimanju licence”, dodala je ona.

Spahović izbjegao odgovore i pravio se lud

Dr. Spahović je potvrdio da je on podnio prijavu.

“Ja i moja kolege smo podnijeli prijavu. Stvorena je atmosfera da smo mi odbili da liječimo dijete. A mi smo formirali konzilija da se liječi to dijete dok je ono bilo još u Turskoj. To se dijele liječi kod nas, imamo i dokaze i datume kad se ona javlja kod nas. Nudimo da izaberu kliniku u svijetu koju će platiti KCUS, nikad nam nije odgovoreno. Pokušali smo dobiti informacije iz Turske, a o dijagnozi”, pojasnio je Spahović.

Dodao je da je Gavrankapetanović formirao javno mišljenje da su oni odbili liječiti dijete, što nije tačno.

Prema njegovim riječima, Gavrankapetanović je objavio na FB naše fotografije i nazvao nas djecoubicama.

Potom su novinari pitali Spahovića zašto nije podnio i prijavu protiv svoje direktorice Sebije Izetbegović jer je ona javno rekla da niko neće da liječi dijete.

Spahović se na to pravio lud i rekao da nema pojma o čemu novinari govore.

Novinari su ponudili da mu pokažu snimak izjave direktorice Izetbegović, na šta je on rekao da ne zna o kojem je snimku riječ.

Ponovo je upitan zašto niko od ljekara nije reagirao na izjavu dr. Izetbegović da niko neće na Pedijatriji da liječi dijete, dr. Spahović kazao je da je rečeno da niko neće liječiti nikog pod prijetnjama pištoljem.

“Ovo je predmet pred Tužilaštvom KS, neka nas uhapse ili oslobode. Nemojte biti kukavice, uhapsite nas ako smo krivi”, naglasio je Spahović.

Novinari nisu odustajali. Ponovi su ga pitali da li je spreman podnijeti prijavu protiv dr. Izetbegović ako vidi snimak na kojem ona govori da niko na KCUS-u neće liječiti dijete, Spahović je odgovorio da je neko zabranio da liječimo dijete da bi podnio prijavu.

“Da je meni neko od mojih rukovodioca zabranio da liječim dijete ja bih ga prijavio”, rekao je Spahović ponovo ne odgovarajući direktno i odbijajući da pogleda snimak.

Potom je u odbranu kolege stala dr. Suljić. Optužila je novinare da obrću cijelu priču u da skreću s teme jer dr. Izetbegović nema ni s čim veze.

“Izjava kolege Gavrankapetanovića da je odbijeno liječenje djeteta je stavljanje mete na čelo ljekara. Mi radimo samo po prijavama. Cijelo vrijeme mediji tvrde da se odbilo liječenje na osnovu jedne izjave, pa bilo čije. Mi liječimo sve ljude, pa i ratne zločince. Morate znati u kojem trenutku je ta pomenuta izjava, a niste pitali kolegu koju je mjesec dana nosio modricu od tih događaja. Okrećete kola”, poručila je Suljić.

Na pitanje šta je Gavrankapetanović rekao da je povrijedilo ljekare.

“Kolega vam je pokazao statuse koji su dijeljeni sa osobnog telefona Gavrankapetanovića. Tad su objavljene slike ljekara i izrečena kvalifikacija da su oni djecoubice i da su odbili da liječe dijete. Prof. Izetbegović nije bila predmetom ničije žalbe”, rekla je Suljić.

Optužbe na račun porodice Smajlović

“Nikad nije došla prijava Komori od roditelja. Bio je dopis ali protiv KCUS-a, a mi ne možemo optuživati instituciju, već ljekara”, istakla je Suljić.

Prema njenim riječima, s aspekta struke sastavljen je tim eksperata koji su cijelo vrijeme sarađivali s roditeljima.

“U više navrata su imali sastanke. Roditelji su trebali da dostave ljekarima pločice, materijal kako bi se postavila dijagnoza. Ali to se nije desilo. Moramo biti sigurni u dijagnozu kako bi liječili dijete. Roditelji su trebali dostaviti uzorak, ali to nisu uradili. Dakle niko nije odbio da liječi dijete. Ne može ljekar tvrditi da je neko odbio dijete, a mi imamo nalaze i dokaze za to”, naglasila je Suljić.

Ona je dodala da je njeno ime stavljeno na stub srama i da joj je meta na čelu jer su svi mediji pisali da je ona osoba koja želi oduzeti nekome licencu.

“Iako nisam ni spomenula riječ licenca. Je li treba mene neko da sreće na ulici i govori ‘evo one što hoće Ipetu da uzme licencu’? Čovjeku s kojim sam ja studirala”.

Predsjednica Komore dr. Miladinović je odgovorila i na upit novinara da li je Komora legalna s obzirom na odluku Općinskog suda u Sarajevu.

Ona je rekla da se radi o prvostepenoj presudu i da do okončanja procesa ova Komora ima puno pravo da radi.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare