Region

Haos u Beogradu: Desničari došli na otvaranje izložbe “Duša Srebrenice”, skandiraju Ratku Mladiću

U Beogradu, u uoči otvaranja izložbe fotografija “Duša Srebrenice” sarajevskog autora i višestruko nagrađivanog fotografa Midhata Poturovića okupila se grupa mladića u crnoj odjeći.

Naime, oni su skandirali osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću te pjevali nacionalističke pjesme.

Policija je blokirala prilaze Dobračinoj ulici iz Vasine i Ulice braće Jugovića, gdje se prvobitno okupilo nekoliko mladića koji su se odazvali pozivu desničarskih organizacija na društvenim mrežama, da se okupe večeras ispred prostora u kojem se izložba održava, javlja N1 Srbija.

Haos u Beogradu / RAS Srbija

Osim skandiranja Mladiću, koji je u Hagu pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, između ostalog i zbog genocida u Srebrenici, okupljeni momci uzvikuju i “Srebrenica nije genocide” i uvrede na račun predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

PROČITAJTE  Pogledajte tuču navijača Crvene Zvezde i Partizana pred finale Kupa Srbije

Izuzev provokativnog skandiranja, dosad nije bilo nikakvih incidenata. Ispred same galerije u Dobračinoj istovremeno se okupilo nekoliko sugrađanki koje protestuju protiv održavanja izložbe.

Organizator izložbe “Duša Srebrenice” je Inicijative mladih za ljudska prava. Fotografije u okviru izložbe nastale su tokom dugogodišnjeg rada na pričama o Srebreničkoj tragediji. Kako autor pripada generaciji onih koji su tokom rata bili djeca, sve fotografije su nastale u poslijeratnom periodu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare