Sport

Haos u Kataru: Danska prijeti da će napustiti FIFA-u, moguća i tužba!

Bura oko odluke FIFA-e (Međunarodna nogometna federacija) da zabrani korištenje “OneLove” trake se nastavlja.

Danska razmišlja o napuštanju FIFA-e. Raspravlja o poduzimanju pravnih mjera zajedno sa Engleskom nakon što je igračima zabranjeno da nose trake “One Love” tokom Svjetskog prvenstva.

Homoseksualnost je nezakonita u Kataru i kažnjiva je kaznom do sedam godina zatvora.

A prije kontroverznog turnira, mnoštvo evropskih zemalja planiralo je nošenje posebnih traka koje su bile dizajnirane da djeluju kao suptilan znak podrške LGBTQ+ zajednici.

Prijete sankcijama

Međutim, ove sedmice je objavljeno da je FIFA odbacila te planove, uz prijetnju da će timovima uvesti oštre sankcije.

Nakon odluke, izvršni direktor Danskog fudbalskog saveza Jakob Jensen rekao je da je u pregovorima sa zemljama učesnicama, uključujući Englesku i Vels, o poduzimanju pravnih postupaka protiv FIFA-e.

Njemačka je protestovala zbog toga prije utakmice protiv Japana. Danska također želi nešto poduzeti, čakj prijeti i povlačenjem iz FIFA-e!

Kako prenosi Football365, Danska razmatra povlačenje iz FIFA-e zajedno sa drugim državama.

Zašto je Danska nezadovoljna? Danska je bila među sedam nacija koje su planirale da nose trake, što predstavlja antidiskriminaciju.

Uoči turnira, FIFA je najavila da će pokazati žute kartone kapitenima ekipa ako nose traku. Svih sedam nacija suzdržalo se od nošenja traka.. No, Njemačka je preduzela neke mjere.

Tako su njeni igrači stavili ruke preko usta pred meč sa Japanom, aludirajući da im se ograničava sloboda izražavanja.

Uskoro izbori

“Uskoro nas očekuju izbori u FIFA-i na kojima glasa 211 država. Njen predsjednik Gianni Infantino navodno ima 207 država koje ga podržavaju. Danska nije među njima i neće ni biti.

Istupanje iz ove organizacije nije nešto čega smo se sada dosjetili. Već neko vrijeme je naš stav vrlo jasan. Radimo na tome da osnujemo neku organizaciju u nordijskoj regiji. Neće biti lagano ako sami istupimo. Ipak, idemo vidjeti kako vratiti povjerenje u FIFA-u.

Moramo dobro razmisliti o ovome što se dogodilo. S nordijskim kolegama ćemo dogovoriti strategiju”, rekao je predsjednik Nogometnog saveza Danske Jesper Moller.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare