U toku je haos u najavi: Donald Trump vraća se ovog mjeseca vratiti na Twitter, Facebook i Instagram dok nastoji pojačati svoju kampanju
Svijet

Haos u najavi: Trump se vraća na društvene mreže!

U toku je haos u najavi: Donald Trump vraća se ovog mjeseca vratiti na Twitter, Facebook i Instagram dok nastoji pojačati svoju kampanju za osvajanje drugog predsjedničkog mandata u SAD-u. Trumpu je zabranjen pristup stranicama društvenih medija prije dvije godine. Nakon što je optužen da je porukama poticao pristaše da izvrše napad na Capitol.

Elon Musk, vlasnik Twittera, ponovno je otvorio Trumpov račun. Ali bivši predsjednik nije nastavio s tvitanjem, nego je preferirao vlastitu stranicu Truth Social.

Haos u najavi, vraća se na Twitter, Facebook i Instagram

Kako doznaje NBC News, s povratkom pristupa računu na Twitteru Trumpova kampanja traži od Mete, matične kompanije Facebooka i Instagrama, da deblokira i tamošnji račun.

“Vjerujemo da je zabrana računa predsjednika Trumpa na Facebooku dramatično iskrivila i spriječila javni diskurs”, napisano je iz Trumpove kampanje u pismu Meti u utorak, u koje je NBC imao uvid.

Facebook je nakon napada 6. januara odlučio uvesti privremenu zabranu koja treba biti preispitana nakon dvije godine.

Sir Nick Clegg, voditelj globalnih poslova u Meti, treba ovaj mjesec iznijeti reviziju svoje odluke o zabrani. Zabrana Twittera bila je trajna, no Musk je vratio račun 19. novembra, nakon što je kupio platformu. Izvor blizak Trumpu rekao je da će se bivši predsjednik vratiti na Twitter. Za NBC News je izjavio da Trump “sedmicama govori” o povratku.

Trump je za Fox News izjavio da je razgovarao s Metom te će vidjeti “kako će sve funkcionirati”.

“Kad bi nas vratili, to bi im jako pomoglo, a meni je to u redu. Ali oni trebaju nas više nego mi njih.”

Povratak bi mu značajno proširio domet

Facebook je bio ključan za Trumpovo osvajanje izbora 2016., kada je njegova kampanja koristila računalno programiranje za prilagođavanje oglasa podacima pratitelja – takozvano mikrotargetiranje. To mu je pomoglo da prikupi novac od malih donatora i nadmaši kampanju demokratkinje Hillary Clinton. No, Facebook je naknadno promijenio pravila te je ograničio oglašavanje. Twitter je značajno olakšao politički uspon predsjednika i dao mu ogromnu platformu s koje je svaki dan mogao promovirati svoju agendu bez ikakvih ograničenja i objektivnog provjeravanja činjenica.

Povratak na Twitter i Facebook Trumpu bi značajno proširio domet – na Truth Socialu ima 4,8 miliona sljedbenika. Ali je prije zabrana imao njih 88 miliona na Twitteru i 34 miliona na Facebooku.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare