Svijet

Haos u Njemačkoj: Ostaju bez tople vode zbog krize s ruskim plinom

Njemački grad Hannover isključio je grijanje, a svi tuševi u javnim zgradama sada imaju hladnu vodu. Razlog je kriza s ruskim plinom. Hannover je prvi veliki grad koji je isključio toplu vodu nakon što je Rusija dramatično smanjila opskrbu Njemačke plinom, piše BBC

Nijemcima je rečeno da očekuju sveobuhvatne mjere smanjenja plina i dodatne naknade na računima za energiju. Također, Evropska unija je pristala smanjiti potražnju za ruskim plinom ove zime za 15 posto. 

U nastojanju da uštedi energiju Hannover je odlučio da topla voda više neće biti dostupna za pranje ruku u javnim zgradama ili pod tuševima na bazenima, u sportskim dvoranama i teretanama. Radi uštede energije gase se i javne fontane.

Gradonačelnik Belit Onay rekao je da je cilj smanjiti potrošnju energije u gradu za 15 posto kao reakciju na neposrednu nestašicu plina koja predstavlja značajan izazov za velike gradove.

Pravila vrijede i za grijanje. Javne zgrade neće imati grijanje od aprila do kraja septembra svake godine, a sobna temperatura će biti ograničena na maksimalno 20°C u ostatku godine uz neke iznimke.

Grad također zabranjuje prijenosne klimatizacijske uređaje, grijalice i radijatore. Politika grada je u skladu s najavama iz Berlina prošle sedmice, dok Njemačka juri u izgradnji svojih rezervi uoči zime. Drugi gradovi poput Augsburga u Bavarskoj već su uveli vlastite mjere poput gašenja javnih fontana.

Cilj smanjenja od 15 posto u Hannoveru podudara se s ciljem za cijelu Evropsku uniju da se smanji ovisnost o ruskom plinu.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare