Region

Haos u Vojsci Srbije: Umjesto pokliča služimo Srbiji vojnici okrenuli leđa generalu

Tokom nedavne vježbe Vojske Srbije “Munjevit udar 2021” na Pešteru spletom užasavajućih okolnosti je poginuo vodnik Dejan Stojković. Ovaj slučaj je zaintrigiao javnost u Srbiji, a pritisci na Stojkovićev kolege da promijene iskaz o pogibiji vodnika se nastavljaju. No, vojnici su ostali vjerni poginulom vodniku što su pokazali tako što su prilikom pozdrava okrenuli leđa brigadnom generalu Željku Kuzmanoviću.

Vojnici su svi do jednog morali da napišu izvještaje o svemu što se dogodilo na Pešteru, a nezavisna komisija ispitivala ih je od 13 časova, pa sve do pola 3 ujutru. Ipak, ni dugo saslušanje vojnika, nije ih spriječilo u namjeri da do kraja budu dosljedni istini.

Svi su do kraja ostali vjerni svom kolegi Dejanu Stojkoviću, ne želeći da ukaljaju uspomenu na njega i njegovu časnu smrt.

Koliko su mu vjerni i bliski možda najbolje oslikava trenutak da su, kada se brigadni general Željko Kuzmanović obratio vojnicima pozdravom „vrlo dobro“, na šta je trebalo da odgovore sa „služimo Srbiji“, umjesto ustaljenog odgovora, vojnici su mu okrenuli leđa, saznaje Nova.rs.

Podsjetimo, vodnik prve klase Vojske Srbije Dejan Stojković preminuo je 24. juna, tokom izvođenja vojne vježbe na Pešterskoj visoravni.

Tokom priprema za vojnu vježbu „Munjevit udar 2021“ oklopno vozilo u kome se nalazio stradali vodnik Stojković pogođeno je eksplozivom „trotilom“ sa usmjeravajućim dejstvom čija je upotreba zabranjena.

On je na ovoj vježbi korišten zbog snimanja specijalnih efekata, kako bi gledaoci stekli utisak da su oklopna vozila izuzetno otporna i izdržljiva.

Vojni sindikat: Ministar odbrane da podnese ostavku

Slučaj pogibije Stojkovića nedjeljama ne prestaje da intrigira, a javnostu Srbiji zahtijeva odgovore na pitanja kako je došlo do tragedije i ko mora da snosi odgovornost.

Tako je predsjednik Vojnog sindikata Novica Antić izjavio da bi zbog pogibije starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, Nebojša Stefanović trebalo da iz moralnih razloga podnese ostavku na funkciju ministra odbrane, a na odgovornost bi trebalo da budu pozvani svi generali koji su komandovali vježbom na Pešteru, piše Nova.rs.

“Ministar Stefanović je morao da formira Komisiju za vanredne događaje koja bi utvrdila okolnosti pod kojima je poginuo Stojković. Saopštenje koje je tim povodom izdalo Ministarstvo nije istinito. Stojković nije bio bolestan i vjerovatno je preminuo od posljedica trovanja gasom halonom”, rekao je Antić.Povezani postovi: