Svijet

Haos u Washingtonu: Trumpove pristalice upale u Kongres SAD, prekinuto potvrđivanje Bidena

U američkom Kongresu je bila sjednica potvrđivanja Joe Bidena za predsjednika, posljednji čin uoči njegove inauguracije 20. januara.

No, hiljade pristaša američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji je izjavio u srijedu da nikada neće priznati poraz, okupile su se u Washingtonu i počeo je žustar protest.

Situacija na Capitol Hillu je eskalirala. Zajednička sjednica obaju domova Kongresa je prekinuta nakon što su demonstranti provalili u zgradu Kongresa.

Na snimkama se vidi kako demonstranti probijaju privremenu barijeru koja je postavljena uoči današnjih događaja.

Fox News javlja da su dvije kongresne zgrade evakuirane zbog dojava o bombama. Primjećeno je nekoliko sumnjivih paketa.

Trump, gubitnik izbora, obratio se demonstrantima u Ellipseu, parku kraj Bijele kuće koju će Biden preuzeti za dvije sedmice istaknuvši da nikada neće priznati poraz.

“Nikada nećemo odustati. Nikada nećemo priznati poraz”, rekao je Trump na skupu svojim pristašama ispred Bijele kuće.

“Pobijedili smo na tim izborima, i to uvjerljivo”, ustvrdio je.

Njegov sin Eric zagrijao je mnoštvo, koje je mahalo zastavama, neutemeljenim teorijama urota.

“Ima li ijedne osobe koja zaista misli da je Joe Biden dobio izbore?” pitao se Eric, a demonstranti su vikali: “Ne!”

Sve savezne države potvrdile su da je demokrat Biden pobjednik izbora s 306 glasova elektora i propali su Trumpovi pokušaji osporavanja njegove pobjede na sudovima diljem zemlje. Biden je dobio i sedam milijuna glasova građana više, ali Trump odbija priznati rezultate izbora.

“Mogu lagati, mogu varati, mogu krasti. Moj otac je pokrenuo pokret i ovaj pokret nikad, baš nikad neće umrijeti”, rekao je Eric.

U području je mobilizirano 3750 policajaca i više od 300 pripadnika Nacionalne garde, naveli su šef policije u Washingtonu Robert Contee i drugi dužnosnici.

Trumpovi pristaše pokušali su se u utorak navečer približiti Trgu Black Lives Matter u Washingtonu, a zaustavila ih je policija koja je koristila suzavac i pendreke da ih rastjera.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare