Svijet

Haos zbog korone u srcu Evrope: ‘Bojim se da smo na putu prema građanskom ratu‘

Bitka Evrope protiv koronavirusa ove je sedmice ušla u opasnu novu fazu, jer su političari pogurali pooštravanje mjera zatvaranja širom kontinenta, čak i nakon što su neredi tokom  vikenda doveli haos na ulice Nizozemske i Danske i upozorenja na ‘građanski rat’, piše Daily Mail. 

Francuska bi trebala odlučiti hoće li uvesti treću nacionalnu blokadu ove sedmice, jer je premijer Jean Castex upozorio da je tamošnja situacija “zabrinjavajuća”, a glavni italijanski medicinar također poziva na jednomjesečno nacionalno zatvaranje.

I to sve usprkos upozorenju Johna Jorritsma, gradonačelnika nizozemskog grada Eindhovena koji je tokom vikenda bio pogođen najgorim neredima u gotovo četiri desetljeća, da smo “na putu prema građanskom ratu” nakon što su nove mjere policijskog sata izazvale silno negodovanje javnosti.

U međuvremenu je nada da bi vakcina mogla pružiti brz izlazak iz krize potpuno izblijedjela nakon što je francuski Pasteurov institut bio prisiljen prekinuti razvoj cjepiva koje na kojem je radio s američkim proizvođačem lijekova Merck, jer ona ne djeluju.

Vijest je stigla kada je AstraZeneca – čije vakcine još trebaju odobriti regulatorni organi EU-a – najavila da smanjuje zalihe vakcine za Evropu do 60 posto zbog problema s lancima opskrbe, za koje se smatra da su nastala zbog nedovoljne proizvodnje u tvornici u Belgiji.

Šefica Evropske komisije Ursula von der Leyen u ponedjeljak je razgovarala s kompanijom da ih ‘podsjeti na njihove obaveze’, ali predsjednik EU Charles Michel priznao je da će vakcinisanje 70 posto evropskog stanovništva – brojka koja je teoretski potrebna za osiguravanje imuniteta stada – do kraja ljeta kako je planirano, sada biti teško izvedivo.

Neredi u Eindhovenu

Evropu, koja je u početku bila hvaljena zbog oštrog odgovora na Covid, nakon što je većina država u potpunosti zaključana u martu prošle godine, pritisnuo je drugi val pandemije koji novim mjerama uglavnom nije uspjela kontrolirati.

Ti su napori zakomplicirani pojavom novih i potencijalno zaraznijih inačica virusa, uključujući i teško pogođenu Veliku Britaniju, koja je sada u potpunosti zatvorena.

Iako su mnoge zemlje najavile nove mjere za suzbijanje infekcija, broj slučajeva ostao je izrazito visok u zemljama poput Francuske, Italije i Njemačke, zbog čega je u bolnicama ponestalo prostora.

U međuvremenu su i Španija i Portugal doživjele porast broja infekcija do rekordnih nivoa nakon kratkog pada u blagdansko vrijeme, stavljajući zdravstvene radnike pod veliki stres.

Nizozemska, koja je svojim blagim pristupom zatvaranju postala jedna od najteže pogođenih evropskih zemalja, u siječnju je doživjela pad broja novih slučajeva, ali on je i dalje ostao znatno iznad najnižih brojeva zabilježenih tokom ljeta.

Demonstranti su se borili protiv policije, pljačkali trgovine i uništavali policijske stanice

Kao rezultat toga i uslijed straha da bi nova varijanta u Velikoj Britaniji mogla dovesti do porasta broja slučajeva, prošle sedmice  najavljene su nove mjere namijenjene smanjenju saobraćaja, uključujući policijski sat od 21:00 do 4:30 – prvi u zemlji od Drugog svjetskog rata.

Nedjeljni protesti u 10 gradova postali su nasilni, a demonstranti su se borili protiv policije, pljačkali trgovine i uništavali policijske stanice.

Vlasti u Eindhovenu objavile su u ponedjeljak da su uhapšene 62 osobe i da se za ostalima traga, dok su policajci u Amsterdamu rekli da su uhapšene 192 osobe. Neredi su se nastavili i u ponedjeljak, treću noć zaredom.

“To je neprihvatljivo”, rekao je premijer Mark Rutte. ‘Ovo nema nikakve veze s demonstracijama, ovo je kažnjivo nasilje i tako ćemo se prema njemu ponašati.’

“Moj grad plače, pa tako i ja”, rekao je gradonačelnik Eindhovena John Jorritsma za medije u nedjelju navečer. Na emotivnoj konferenciji za novinare nazvao je nasilnike “zemaljskim ološom” i dodao: “Bojim se da smo, ako nastavimo tim putem, na putu prema građanskom ratu.”

Hubert Bruls, gradonačelnik grada Nijmegena i čelnik grupe lokalnih sigurnosnih organizacija, dodao je: “Ove demonstracije potiču ljudi koji žele samo jedno – nasilje.”

U Francuskoj, gdje također vlada bojazan u vezi s britanskom varijantom virusa, u nedjelju su na snagu stupile nove granične kontrole zbog straha da bi treće zatvaranje u cijeloj zemlji moglo nastupiti kasnije ove sedmice.

Vladin glasnogovornik Gabriel Attal rekao je televiziji France 3 da su “svi scenariji na stolu”, dodajući da će “sljedećih nekoliko dana biti presudno”.

Neki su ljekari u međuvremenu rekli da je zatvaranje gotovo neizbježno.

‘Krećemo prema zatvaranju’, rekao je Denis Malvy, član francuskog naučnog vijeća i voditelj odjela za zarazne bolesti u bordoškoj bolnici.

U Italiji je profesor Walter Ricciardi, savjetnik ministra zdravstva, iskoristio nastup na radiju kako bi pozvao na još jedno četverosedmično nacionalno zatvaranje, rekavši kako je potrebno smanjiti broj novih slučajeva.

Upozoravajući da će trenutne mjere u Italiji biti dovoljne da poravnaju broj novih slučajeva, ali ne i da ih smanje, dodao je: “Trebamo stvarno zatvaranje od tri ili četiri sedmice, a zatim nastavljamo traganje i ispitivanje, samo na taj način možemo vratiti normalnost koja nam svima nedostaje.”

U međuvremenu, EU je preporučila da se prekinu sva nužna putovanja u područja koja se smatraju žarišntima s 500 ili više slučajeva na 100.000 ljudi, a kasnije ove sedmice trebala bi biti objavljena mapa u kojoj se navodi gdje su ta mjesta.

Povjerenik  EU za pravosuđe Didier Reynders rekao je da bi se, ako karta bude objavljena danas, između 10 i 20 zemalja EU smatralo zonom visoke zaraze na cjelokupnom svojem teritoriju.

“Također mislimo da je neophodno da se putnici koji dolaze iz tih područja testiraju prije putovanja i podvrgnu karantinu, osim ako bi ove mjere imale nesrazmjeran utjecaj na izvršavanje njihovog neodgodivog posla”, rekao je Reynders.

Evropa je i dalje najgore pogođena regija na svijetu, te ima više slučajeva zaraze i više smrtnih slučajeva nego bilo koji drugi kontinent.

Od početka pandemije u Europi je zabilježeno oko 29 miliona slučajeva u poređenju s 28,6 miliona u Sjevernoj Americi, što je drugo najgore pogođeno područje.

U međuvremenu, broj smrtnih slučajeva u Evropi sada iznosi ukupno 660.000 – znatno iznad Sjeverne Amerike sa 600.000.

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare