Svijet

Haos u Americi ne prestaje: Pet policajaca ranjeno, napadnuta stanica…

Najmanje petorica američkih policajaca ranjena su u pucnjavi u nasilnim protestima zbog smrti crnca tokom brutalnog policijskog privođenja, objavili su policija i mediji, nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump rekao da će poslati vojsku ako se neredi ne zaustave.

Trump je u ponedjeljak razbjesnio javnost objavivši fotografiju kako ispred crkve stišće Bibliju nakon što su mu policajci suzavcem i gumenim mecima raščistili put do crkve.

Kako piše CNN, aktivirano je 20.000 pripadnika nacionalne garde u najmanje 28 saveznih država i Washingtonu.

Demonstranti su zapalili trgovački centar u Los Angelesu, pljačkali trgovine u New Yorku i sukobili se s policijom u St. Louisu u Missouriju, gdje su četiri policajca hospitalizirana s povredama koje nisu opasne po život.

Napadnuta policijska stanica

Komandant gradske policije rekao je da je oko 200 demonstranata “skakalo gore-dolje poput luđaka”, pljačkajući i bacajući na policajce pirotehnička sredstva i kamenje.

“Morali smo štititi stanicu, bacali su pirotehniku na policajce”, rekao je novinarima. “Što se to događa? Kako je to moguće? Gospodin Floyd je ubijen negdje drugdje, a oni uništavaju gradove po cijeloj zemlji.”

Jedan policajac je ranjen u nemirima u Las Vegasu, prenosi novinska agencija AP pozivajući se na policiju. Još jedan je bio “uključen u pucnjavu” u istom području, prenosi agencija.

Trump je osudio ubistvo Georgea Floyda, 46-godišnjeg Afroamerikanca koji je umro nakon što mu je bijeli policajac prikliještio vrat koljenom na devet minuta u Minneapolisu 25. maja te je obećao pravdu.

Govoreći o demonstracijama protiv policijske brutalnosti koje od prošle sedmice svakodnevno prerastaju u noćno nasilje, rekao je da stvarne demonstrante ne može nadjačati “bijesna rulja”.

“Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti sveobuhvatnu policijsku prisutnost dok se nasilje ne uguši”, rekao je Trump. “Ako grad ili država odbiju poduzeti akcije nužne za obranu života i imovine građana, onda ću poslati vojsku i brzo riješiti problem.”

Floydova smrt ponovno je uzrokovala rasne napetosti u politički podijeljenoj zemlji koja je snažno pogođena pandemijom koronavirusa, s time da je među Afroamerikancima disproporcionalno najveći broj slučajeva.

Sinoć stigli rezultati neovisne obdukcije

Sinoć su stigli rezultati neovisne obdukcije koju je naručila obitelj Georgea Floyda.

Odlučili su se na to nakon što je izašao službeni izvještaj okruga Hennepin, koje je pokazalo kako nema fizičkih naznaka koje bi potvrdile da je Floyd preminuo od gušenja ili davljenja.

Rezultati privatne i neovisne obdukcije koji su upravo objavljeni pokazali su kako je Floyd preminuo uslijed gušenja izazvanog stalnim pritiskom.

Rezultate obdukcije medijima je predstavio advokat obitelji Floyd Ben Crump.

Patologinja: To je ubojstvo

Nalaz obdukcije, koji potpisuje patologinja Allecia Wilson, kaže kako se dokazi na tijelu preklapaju s mehaničkim gušenjem koje je u ovom slučaju uzrok smrti.

Floydovu smrt nazvala je ubojstvom.

Dr. Michael Baden potvrđuje nalaz i dodaje kako je Floyd preminuo uslijed gušenja izazvanog pritiskom na vrat i leđa. Baden kaže da obdukcija nije pokazala nikakav postojeći medicinski problem koji bi izazvao njegovu smrt ili doprinio smrti.

Dodaju i kako je Floyd bio mrtav na licu mjesta.

Što je pokazao državni nalaz obdukcije?

U preliminarnom nalazu koji je izdao okrug stajalo je kako je do smrti došlo kombinacijom različitih efekata.

Pisalo je kako se radi o tome da je Floyd bio sputan, da je možda imao opijate u krvi i organizmu te kako je imao zdravstvene probleme, uključujući oboljenje srca. Dodaje se kako je sve to doprinijelo smrti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare