Svijet

Harris Amerikancima: Izabrali ste nadu i jedinstvo

Buduća američka potpredsjednica Kamala Harris poručila je Amerikancima u subotu navečer da su glasanjem za Joea Bidena izabrali nadu i jedinstvo, a američkim djevojčicama poručila da je "možda prva, ali ne i posljednja žena" na toj funkciji.

Izborom Joea Bidena "izabrali ste nadu, jedinstvo, dostojanstvo, nauku i istinu", rekla je prva Afroamerikanka, prva žena i prva osoba azijskog porijekla koja je izabrana za američku potpredsjednicu.

Istakla je da će Biden biti "predsjednik svih Amerikanaca" i da će se zajedno boriti protiv koronavirusa i rasizma.

Obratila se svim ženama i rekla im da su one "utrle put ovom trenutku" i prisjetila se svoje majke koja je "duboko vjerovala da je ovo moguće".

"One su okosnica naše demokracije", rekla je Harris i podsjetila na borbu žena za pravo glasa.

Zahvalila je svim biračima i brojačima glasova na "zaštiti demokracije".

Harris je pohvalila Bidena jer je imao "smjelosti" izabrati ženu za svoju potpredsjednicu.

"Možda sam prva žena u uredu, ali sigurno nisam posljednja", rekla je Harris i obratila se djevojčicama i poručila im da trebaju znati da je Amerika "zemlja budućnosti".

Mnogi demokrati predviđaju da bi upravo Harris mogla biti Bidenova nasljednica 2024. ili kandidatkinja na nekim kasnijim izborima.

Njezina uloga američke potpredsjednice još je po nečemu posebna. Njezin suprug Doug Emhoff, pravnik specijaliziran za postupke u svijetu zabave, bit će prvi "drugi gospodin" u historiji.