Svijet

Harris: SAD se treba suočiti sa svojom sramotnom historijom

Američka potpredsjednica Kamala Harris rekla je da su europski istraživači koji su stigli na američki kontinent proveli “val uništenja plemenskih naroda, bili nasilni, krali zemlju i širili bolesti”. 

“Ne smijemo zazirati od ove sramotne historije, moramo to rasvijetliti i učiniti sve što možemo da se dotaknemo utjecaja prošlosti na autohtone zajednice danas”, kazala je Harris na Nacionalnom kongresu američkih Indijanaca, najveće američke organizacije domorodačkog stanovništva. 

Bidenova vlada će ponovno pregovarati o memorandumu o razumijevanju o federalnom financiranju radnog osposobljavanja na područjima plemenskih naroda. 

Kolumbov dan

Dvanaest federalnih agencija već je pregovaralo o tom memorandumu 2018. godine, no nisu tražili mišljenja autohtonih zajednica o kojima je riječ. 

Harris je govorila dan nakon Dana Kolumba, kad se obilježava dolazak tog istraživača koji je plovio uz špansku pomoć, te nakon Dan domorodaca, na koji se obilježava njihov progon poslije dolaska Europljana. 

SAD od 1934. godine “svakog oktobra obilježava putovanje europskih istraživača koji su stigli na američku obalu”, rekla je Harris. 

“No to nije cijela priča. To nikad nije bila cijela priča”, kaže. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare