Hiljade Bjelorusa opet izašlo na ulice. Rugali se Lukašenku, policija ih hapsila

33

Pripadnici interventne policije odvlačili su ljude u kombije i ispaljivali šok bombe i suzavac da bi rastjerali desetine hiljada demonstranata koji su demonstrirali sedmi uzastopni vikend, tražeći od bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka da odstupi s dužnosti.

Prosvjednici su skandirali “Varalice!” i “Sveta je naša predsjednica!”, misleći pritom na Svetlanu Tihanovsku dok su marširali ulicama Minska i ostalih gradova okićenih crveno-bijelim bojama opozicije. Aktivisti za zaštitu ljudskih prava rekli su da su privedene najmanje 53 osobe.

Neki su taj prosvjed nazvali “narodnom inauguracijom” Svetlane Tihanovske, glavne Lukašenkove protivnice koja je nakon izbora 9. augusta pobjegla u inozemstvo. Lukašenkovi protivnici smatraju da su izbori bili namješteni kako bi aktualnom predsjedniku donijeli i šesti mandat.

Lukašenko negira bilo kakvu izbornu prijevaru i u srijedu je svečano prisegnuo bez ikakve prethodne najave, što je izazvalo nove proteste te osude Evropske unije, Sjedinjenih Država i Velike Britanije.

Interventna policija danas je “izvlačila” pojedince iz mase okupljenih te ih je odvlačila u svoje kombije, rekao je Reutersu jedan očevidac. Blokirano je nekoliko stanica podzemne željeznice, a došlo je i do poremećaja u mobilnoj mreži. Neki su demonstranti nosili lažne krune izrugujući se tako Lukašenkovoj inauguraciji.

“Došli smo ovamo kako bismo proslavili narodnu inauguraciju narodne predsjednice”, rekao je tridesetogodišnji Aleksander, jedan od demonstranata u Minsku. “Lukašenko je najprije lažirao izbore, a zatim i inauguraciju.”

Policija je rekla da je upotrijebila suzavac i šok bombe kako bi rastjerala “neposlušne” prosvjednike u istočnom gradu Gomelju, izvijestila je ruska agencija TASS.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, policija je tokom jučerašnjeg protesta privela 150 demonstranata.