Politika

Hina javlja da propada zajednička deklaracija na samitu Brdo-Brijuni: BiH odbija ‘legitimno predstavljanje’?

Zajednička deklaracija Hrvatske, Slovenije i zemalja zapadnog Balkana u ponedjeljak bi mogla izostati s ovogodišnjeg skupa Procesa Brdo-Brijuni.

Tako bar javlja hrvatska državna agencija Hina.

Oni navode da BiH ne želi prihvatiti hrvatski stav o važnosti „legitimnog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH”.

Na skupu u dvorcu Brdo kod Kranja domaćini su slovenski predsjednik Borut Pahor i hrvatski predsjednik Zoran Milanović, a stigli su i predsjednici svih šest zemalja zapadnog Balkana i tri člana Predsjedništva BiH.

Hina nezvanično saznaje kako će zajednička deklaracija izostati jer BiH u njoj ne želi hrvatski stav o konstitutivnosti naroda u BiH.

“Legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda na svim razinama vlasti u BiH ključno je za stabilnost države, kao i iskrena predanost svih političkih lidera procesu izbornih reformi u punom suglasju s EU standardima”, trebalo je stajati u konačnom dokumentu.

Predstavnici BiH nisu se složili s tom formulacijom, a Hrvatska ne želi prihvatiti deklaraciju bez nje.

Na skupu sudjeluju i albanski predsjednik Bajram Begaj, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Milorad Dodik i Šefik Džaferović, predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, predsjednica Kosova Vjosa Osmani, predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Pahoru je ovo posljednji skup ovog formata koji je sam inicirao jer Sloveniju u oktobru čekaju predsjednički izbori.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare