Stigao i odgovor

Histerična teza Vladimira Putina: Zapad je postavio jevreja Zelenskog, a znam i zašto

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u televizijskom intervjuu u utorak, a za to nije pružio dokaze, da su zapadne sile postavile za ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog, koji je jevrej, kako bi time prikrile glorifikaciju nacizma.

U pokušaju da opravda svoju invaziju na Ukrajinu koju naziva "posebnom vojnom operacijom", Moskva optužuje Kijev da provodi neonacistički "genocid" nad milionima izvornih govornika ruskog jezika u Ukrajini, a što Kijev i zapadni saveznici odbacuju kao neutemeljen izgovor za ekspanzionistički rat.

Nije prvi put da Putin pokušava povezati savremenu, demokratski izabranu vladu Ukrajine s masovnim ubistvima ukrajinskih jevreja u Drugom svjetskom ratu, a što su počinili njemački, nacistički okupatori Sovjetske Ukrajine i njihovi lokalni kolaboracionisti.

Zelenski, kojem je materinski jezik ruski, rekao je da su neki od braće njegovog djeda ubijeni u nacističkom holokaustu te je u više navrata odbacio ruske optužbe da podržava neonaciste u Ukrajini.

Putin je ruskom televizijskom novinaru Pavelu Zarubinu kazao:

"Zapadni skrbnici postavili su na čelo suvremene Ukrajine etničkog židova, sa židovskim korijenima, židovskim porijeklom. I stoga, po mom sudu, čini se da zataškavaju protuljudsku bit koja je temelj moderne ukrajinske države".

"I to čini cijelu situaciju krajnje odvratnom, da etnički jevrej zataškava glorifikaciju nacizma i prikriva one koji su u nekom trenutku (povijesti) doveli do holokausta u Ukrajini, a to je istrebljenje milion i pol ljudi", dodao je Putin.

Savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak odgovorio je na to da je Putin taj koji je odvratan "kada pokušava opravdati masovne zločine nad državljanima druge zemlje čudovišnom laži".

Putin je na gospodarskom forumu u Sankt Peterburgu u junu rekao, također bez dokaza, da neki jevreji Zelenskog smatraju sramotom za svoj narod, a svoje obraćanje prekinuo je kako bi prikazao snimke nacističkih zločina u Ukrajini.

Bijela kuća u siječnju je oštro ukorila ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova jer je optužio Washington da mobilizira grupu europskih zemalja u svrhu rješavanja "ruskog pitanja" na jednak način na koji je postupio Adolf Hitler tražeći "konačno rješenje" za istrebljenje europskih jevreja.

Timothy Snyder, historičar sa Univerziteta Yale, kazao je da su Nijemci i njihovi kolaboracionisti ubili najmanje 1,7 miliona sovjetskih židova do konca 1942. godine.