Životni stil

Historija ruske salate i recept najbliži originalu

Teško je u ovim krajevima zamisliti praznike bez ruske salate. Vole je skoro svi, ali malo ko zna koji je zapravo originalni recept.

Ono što mi zovemo ruskom slatom, Rusi zovu – Olivije salata. Osmislio ju je davne 1860. Lusijen Olivije, šef čuvenog francuskog restorana Ermitaž u Moskvi, pišu na sajtu 196flavors.com.

Za razliku od salate kakvu danas znamo, Olivije se tada služio onim što je imao od namirnica u zavisnosti od godišnjeg doba, pa su se tako nekad u njegovoj salati našli i teleći jezik, kavijar, račići, kapar, dimljeno meso, jaja, krastavčići… Sos koji je uz ostale namirnice išao u salatu oduvijek je bio tajna, iako možemo da pretpostavimo da je to bila neka vrsta majoneza.

Krajem 19. vijeka Olivijeov pomoćnik Ivan Ivanov iskoristio je trenutak kad šef nije bio tu i ukrao mu recept za salatu. Nedugo potom Ivanov je postao šef restorana Moskva gdje je služio salatu vrlo sličnu onoj Olivijeovoj, samo pod nazivom Capital salad (Stolichny).

Restoran Ermitaž je zatvoren 1905, a salata je zaživjela u više varijanti. Nakon carskog perioda, salata se u vrijeme Sovjeta pravila od manje ekskluzivnih namirnica kako bi bila dostupnija širim masama.

Danas postoji više desetina verzija Olivijeove salate širom svijeta

Danas se originalni recept samo može naslutiti, ali evo kako je to otprilike radio veliki Olivije:

Sastojci:

200 g kuhanog ili pečenog telećeg mesa

150 g dimljene šunke

100 g kuhanog ili pečenog pilećeg mesa

5 tvrdo kuhanih jaja

5 većih krompira

4-5 kuhanih mrkvi

5 kiselih krastavčića

250 g kuhanog graška

1 manja glavica kuhanog karfiola

250 g majoneza

peršunov list i kolutovi kiselih krastavaca i limuna za ukrašavanje

Priprema:

Sve namirnice isjeckajte na kockice, dodajte grašak i polovinu majoneza i sve lagano izmiješajte. Stavite u činiju za služenje, prelijte ostatkom majoneza, ukrasite kolutovima kiselih krastavčića i limuna i do služenja držite na hladnom.