Svijet

Historijska godina vremenskih katastrofa u SAD. Ono što se dogodilo u 2021. najbolje nam govori šta nas čeka u budućnosti

Od rekordnih vrućina do hladnih talasa hladnoće, bujičnih pljuskova do nemilosrdne suše, 2021. je bila godina ekstrema u Sjedinjenim Državama. I dok lične priče i slike osvjetljavaju razaranja koja su izazvali ovi događaji, sam broj ovih “incidenata” naglašava široko rasprostranjene utjecaje i izvanrednu prirodu ovogodišnjeg vremena.

Ispod su ključne statistike ekstremnih vremenskih prilika u Sjedinjenim Državama 2021.

Vremenski događaji vrijedni više od 18 milijardi dolara

Sjedinjene Države su iskusile vremenske katastrofe vrijedne 18 milijardi dolara u prvih devet mjeseci 2021., ukupne vrijednosti više od 104 milijarde dolara.

Potaknuta uglavnom jakim olujama i nemilosrdnom sezonom uragana, ove godine se desila druga do sada najveća katastrofa, vrijedna milijardu dolara, a mogla bi nadmašiti i rekordnu 2020. kada se zbroje događaji iz oktobra, novembra i decembra.

20,8 milijardi dolara:

Cijena historijskog februarskog zahlađenja

Jedan od prvih velikih vremenskih događaja u godini, historijski talas hladnoće, paralizovao je centralne Sjedinjene Države sredinom februara. Visoki troškovi štete bili su skoro dvostruko veći od onih povezanih sa mećavom na istočnoj obali iz 1993. godine, što čini hladni talas koji je zahvatio Južne ravnice 2021. najskupljom zimskom vremenskom katastrofom u zabilježenoj historiji SAD.

Zimska oluja je ozbiljno pogodila Teksas, gdje je djelomični kvar električne mreže izazvan ekstremnom hladnoćom ostavio milione bez struje. Gradovi u drugim državama također su iskusili nekoliko primjetnih niskih temperatura, koje su ponekad trajale i rekordan broj dana. Umrlo je više od 170 ljudi.

963,309 hektara izgorjelo u Dixie požaru

Požar Dixie u sjevernoj Kaliforniji postao je najveći pojedinačni požar u historiji Kalifornije. To je drugi najveći požar u historiji države, koji je zahvatio područje veće od New Yorka, Chicaga, Dalasa i Los Angelesa zajedno. Suša i loše upravljanje šumama omogućili su požaru ogromne rezerve goriva koje je omogućilo eksplozivan, održiv rast.

Požar Dixie jedan je od nekoliko razornih požara koji su pogodili Kaliforniju ove godine, uključujući i one koji su uništili dragocjena stabla sekvoje. CalFire je izvijestio da je ove godine izgorjelo više od 2,5 miliona hektara širom države.

Uragan Ida i vjetrovi od 240km/h

Sa stalnim vjetrom od 240km/h na kopnu, uragan Ida kategorije 4 je bio najjači uragan koji je pogodio Luizijanu kada se gleda brzina vjetra. Uragan je bio odgovoran za razorni udar vjetra, talasa i kiše koji je prouzročio desetine milijardi dolara štete i ubio desetine u dijelovima centralne obale Zaljeva.

46,6 stepeni Celzijusa u Portlandu, Ore

Toplotni talas na sjeverozapadu Pacifika krajem juna je možda najupečatljivija toplotna priča 2021. godine. Vjerovatno će se ispitivati ​​godinama koje dolaze. Portland, Ore., i Seatle srušili su prethodne toplotne rekorde za nekoliko stepeni, dostižući 46.6 stepeni i 42.2 stepeni Celzija, respektivno.

Quillajute, Washington, dostigao je 43.3 stepeni i oborio svoj prethodni rekord maksimalne temperature za 11 stepeni – što predstavlja najveću marginu za koju je dugotrajna američka meteorološka stanica ikada oborila svoj dnevni rekord visoke temperature.

97 tornada u Martu

Nacionalna meteorološka služba je 17. i 25. marta primila skoro 100 dojava o tornadu. Dvije epidemije tornada, koje su zahvatile jugoistok u razmaku od nešto više od sedmicu dana, bile su odgovorne za 15 smrtnih slučajeva i štetu od preko milijardu dolara.

Suša na 95 posto zapadne teritorije SAD

Nakon nekoliko skoro rekordnih sušnih godina usred višedecenijske megasuše, obim suše koje je ovog ljeta zahvatio Zapad premašio je sve poznate od 2000. godine i vjerovatno predstavlja najgoru sušu u regionu u posljednjih nekoliko vijekova.

Prosječna ljetnja temperatura 23.3 stepena Celzija

Prosječna temperatura za kontinentalni dio SAD bila je 23.3 stepena ovog ljeta. Potaknuto najvećim dijelom rekordnom toplinom na zapadu, ljeto 2021. (od 1. juna do 31. augusta) bilo je najtoplije u zabilježenoj historiji SAD-a, uz Dust Bowl ljeto 1936. godine.

Globalno, Nacionalna uprava za okeane i atmosferu (NOAA) proglasila je juli 2021. najtoplijim mjesecom u 142 godine vođenja evidencije, sa prosjekom za oko 1,66 stepeni većim od jula 1951-1980.

54 rekordna udara vjetra u decembru

Dana 15. decembra, niz veoma jakih oluja, poznatih kao dereho, razvio se u okruženju znatno toplijem od uobičajenog i proizveo je više ekstremnih izvještaja o vjetru od bilo kojeg drugog poznatog događaja. Rekordan broj od 54 “značajna” naleta vjetra (preko 120 km/h) zabilježen je širom Gornjeg srednjeg zapada.

Devet država pogođeno tornadom u decembru

Nacionalna meteorološka služba primila je izvještaje o tornadu iz devet država tokom izuzetno dugotrajne i intenzivne rotirajuće grmljavine 10. decembra. Oluja, ili superćelija, proizvela je dva nasilna tornada dugih staza koja su izazvala katastrofalnu štetu i ubila desetine u najsmrtonosnijem decembarskom nizu tornada u historiji SAD.

Led od gotovo 16 cm

Dana 28. aprila, ogromna količina leda srušila se na tlo u Hondou, Teksas. Komadi leda od 15.8 cm u prosjeku preliminarno je oborio državni rekord po veličini. Superćelija koja ga je proizvela bila je dio oluja koje su uzrokovale štetu od preko 3,2 milijarde dolara.

13.8 cm kiše u Sacramentu

Dana 25. oktobra, atmosferska struja donijela je višak kiše u sjevernoj Kaliforniji i sjeverozapadnom dijelu Pacifika. U centru Sacramenta, više od 13 cm kiše palo je za 24 sata – postavljajući jednodnevni rekord grada svih vremena. Potop se dogodio samo šest dana nakon završetka najdužeg zabilježenog niza bez padavina u gradu.

Preko 8 cm kiše u jednom satu

Uragan Ida nije pogodio samo američku obalu Zaljeva. Grmljavinske oluje ispunjene tropskom vlagom izazvale su rekordne stope padavina dok su se ostaci uragana Ida pružali od sjeveroistočne Pensilvanije do južnog Connecticuta, a rezultirajuće poplave su ubile desetine ljudi.

  1. septembra, Newark je registrovao 8.2 cm kiše od 20 sati. do 21:00, dok je u Central Park palo 8 cm kiše sat kasnije – štos su rekordi svih vremena kada se uzmu u obzir jednosatni rezultati.


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare