Šarena planeta

Historijski projekt u Berlinu: Gradi se House of One – građevina u kojoj će biti crkva, sinagoga i džamija

U Berlin je u četvrtak svečano položen kamen temeljac za ekumenski objekt pod nazivom House of One, koji će pod istim krovom smjestiti crkvu, džamiju i sinagogu.

“House of One u sebi sadrži zahtjevan teološki zadatak: bez rezervi primiti drugačije duhovne perspektive. To je mjesto otvorenosti i tolerancije”, rekao je predsjednik Bundestaga Wolfgang Schaeuble prilikom polaganja kamena temeljca u historijskom središtu Berlina.

Schaeuble je istaknuo potrebu dijaloga među religijama, a to se, kako je rekao, pokazalo i kroz antisemitske ispade tokom antiizraelskih protesta posljednjih sedmica.

“Mi tomu, nažalost, svjedočimo i u Njemačkoj. Najnoviji antisemitski ispadi, kao posljedica eskalacije nasilja na Bliskom istoku, zloupotrebljavaju vjeru u političke svrhe”, zaključio je Schaeuble.

PROČITAJTE  Michael Roth: Njemačka stoji na strani onih koji rade za demokratsku i evropsku budućnost BiH
Izgled buduće zgrade

Projekt House of One nastao je na inicijativu dušobrižnika triju vjera – kršćanske, jevrejske i muslimanske.

Jedan od inicijatora, protestantski svećenik Gregor Hohberg, ističe važnost simbolike gradnje te jedinstvene ustanove upravo na historijsko značajnom mjestu u središtu Berlina, gdje je stajala crkva Sv. Petra, sagrađena u 13. stoljeću, koja je nakon teških oštećenja tokom borbi za Berlin u Drugom svjetskom ratu srušena tokom DDR-a.

“Na najstarijoj lokaciji Berlina, tamo gdje je stajala njegova prva crkva, želimo zajednički pogledati prema budućnosti. Na temelju stare crkve gradimo jednu potpuno novu zgradu – The House of One. To će biti kuća molitve i učenja u kojoj žive tri vjere. Tu će biti sinagoga, crkva i džamija, sve pod istim krovom, rekao je Hohberg.

PROČITAJTE  Nova Njemačka: Legaliziraju kanabis, uvode dvojno državljanstvo, a glasat će 16-godišnjaci

Berlinski gradonačelnik Michael Müller je taj projekt nazvao “simbolom tolerancije i uspješnog dijalog među religijama”.

Vjerska građevina, u kojoj bi se osim crkve, džamije i sinagoge trebala nalaziti i “zajednička dvorana za susrete”, trebala bi biti dovršena do 2025. a predviđeni troškovi gradnje iznose 47.3 miliona eura. Iz javnih sredstava i iz privatnih donacija iz preko 60 zemalja do sada je sakupljeno 40 miliona eura.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare