Svijet

Hitan poziv Macronu u Zagreb: ‘Moramo zaustaviti te bandite…’

Britanski i francuski dužnosnici međusobno su u srijedu okrivljavali jedni druge nakon što se 27 migranata utopilo u kanalu La Manche u pokušaju da se dokopaju Britanije, u najgoroj nesreći u kojoj su stradali migranti, koja se dogodila u kanalu između Francuske i Britanije, prenosi Jutarnji.

Kanal La Manche, ili Engleski kanal, kako ga zovu Britanci, jedan je od najprometnijih brodskih pravaca, a struje u njemu su jake.

Krijumčari ljudima obično preopterećuju gumenjake kojima se prevoze migranti, ostavljajući ih da budu jedva na površini, prepušteni na milost i nemilost valovima dok pokušavaju doći do britanskih obala.

Britanski premijer Boris Johnson kazao je da je “šokiran i zgrožen” smrću migranata te je pozvao Francusku da učini više kako bi odbila ljude od pokušaja prelaska kanala.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron kazao je sa svoje strane da Britanija treba prestati politizirati ovo pitanje za domaće potrebe, dok je njegov ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin rekao kako i Britanija mora biti dio odgovora.

Francuska je ranije objavila kako je 31 migrant izgubio život, no kasnije je taj broj revidiran te se radi o 27 stradalih, naveli su vladini dužnosnici.

Dva migranta nalaze se u kritičnom stanju u bolnici s jakom pothlađenoću, kazao je Darmanin.

Francuska policija uhapsila je četvoricu krijumčara ljudima za koje se sumnja da su uključeni u incident. Po riječima francuskog ministra, za sada se ne zna identitet i nacionalnost migranata.

PROČITAJTE  Palestinski zatvorenik uspio prokrijumčariti spermu i postao otac blizanaca

Ponovna kontrola britanskih granica bila je jedna od najvažnijih tačaka za pobornike brexita uoči referenduma 2016. o britanskom članstvu u Europskoj uniji, a priljev migranata, iako relativno malen u apsolutnim brojkama, tačka je trvenja između Londona i Pariza.

Francuski predsjednik Macron kazao je da europska agencija za granice Frontex treba dobiti više financijskih sredstava kako bi zaštitila vanjske granice bloka, čime bi se spriječilo okupljanje migranata na sjevernim obalama Francuske.

Britanija je posljednjih sedmica optužila francuske vlasti da ništa ne poduzimaju dok hiljade migranata napuštaju njihove obale. Francuska odbija takve optužbe.

“Francuska neće dopustiti da Kanal postane groblje”, rekao je francuski predsjednik Macron. “Europa večeras tuguje”, dodao je.

Više migranata nego obično otisnulo se s francuskih obala u srijedu želeći iskoristiti uvjete mirnog mora, navode lokalni ribari, premda je voda iznimno hladna.

Boris zvao Macrona u Zagreb: Moramo zaustaviti te bandite zbog kojih ljudi ginu

U srijedu navečer, nešto poslije 23 sata, iz ureda britanskog premijera izdali su priopćenje u kojem navode da je tokom večeri Boris Johnson o tragediji u La Mancheu telefonski razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. S obzirom da je Macron nešto poslije 20 sati doputovao u službeni posjet Hrvatskoj, čini se da je taj telefonski poziv primio u Zagrebu gdje je nedugo nakon slijetanja bio na večeri s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem.

PROČITAJTE  Horor u Njemačkoj: Kod Berlina pronađeno pet beživotnih tijela, među njima i troje djece. ‘Imaju rane od oružja i uboda‘

U priopćenju iz Johnsonova ureda navodi se da su se britanski premijer i Macron dogovorili ‘učiniti sve što je moguće kako bi zaustavili bande odgovorne za izlaganje ljudskih života riziku’.

Dvojica lidera su se, prema priopćenju iz Londona, također složila da je ‘hitno potrebno pojačati zajedničke napore da se spriječe smrtonosni prijelazi’ La Manchea. Dodaje se i da su složni u namjeri da se na tom pitanju blisko surađuje s Belgijom i Nizozemskom, kao i s ostalima diljem Europe.

– Obojica su jasno istaknula da je današnji tragični gubitak života surov podsjetnik da je nužno sve opcije na stolu ostaviti otvorenima kako bi se zaustavilo te smrtonosne prijelaze te da bi se razbilo poslovni model kriminalnih bandi koje stoje iza toga, zaključuje se u priopćenju.

Prema izvještaju agencije Reuters, Macron je u telefonskom razgovoru Johnsonu poručio da treba prestati politizirati migrantsko pitanje za domaće potrebe, a na primjedbu britanskog premijera da Francuska nije tom pitanju dosad pristupala “na primjeren način” kao i da “bande krijumčara doslovce nekažnjeno ubijaju”, Macron je uzvratio da obje države imaju zajedničku odgovornost te da očekuje punu britansku saradnju pozivajući London da ovu najnoviju tragediju ne iskorištava u političke svrhe.

Francuska bi vlada u četvrtak ujutro trebala održati vanrednu sjednicu kako bi raspravila iduće korake. (JL)Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare