Svijet

Hitni sastanci u EMA-i nakon odgode isporuke vakcine Johnson&Johnson. EU traži pojašnjenje

Evropska komisija je u utorak najavila da će tražiti objašnjenje od američke farmaceutske kompanije Johnson & Johnson, koja je najavila da će odgoditi isporuku vakcina u Evropu. J&J je objavio da će odgoditi isporuku vakcina u Evropu nakon što su američke zdravstvene agencije preporučile privremeni prekid cijepljenja protiv covida-19 njihovom vakcinom. Ta odluka je donesena nakon što se kod šest osoba razvio rijetki poremećaj, koji uključuje krvne ugruške. EMA je također zatražila hitan sastanak sa predstavnicima kompanije.

Iz Evropske komisije su poručili da su u “kontaktu s tom kompanijom kako bi dobili objašnjenje za to odluku”.

Kompanija Johnson&Johnson objavila je u utorak kako će odgoditi uvođenje svoje vakcine protiv covida-19 u Evropi te da pregledava slučajeve stvaranja krvnih ugrušaka nakon vakcinisanja s evropskim zdravstvenim tijelima.

“Sigurnost i dobrobit ljudi koji koriste naše proizvode naš su glavni prioritet”, rekao je Johnson & Johnson podsjetivši da je u Sjedinjenim Državama već primijenjeno više od 6,8 ​​miliona doza njegove vakcine protiv covida otkako je odobrena krajem februara.

Komisija je još jučer objavila da Johnson&Johnson počinje s isporukom vakcina Evropskoj uniji. Kompanija se obavezala da će do kraja juna isporučiti Evropskoj uniji 55 miliona doza, a u trećem tromjesečju dodatnih 120 miliona doza.

Prednost nad ostalim vakcinama mu je ta što je potrebna samo jedna doza.Povezani postovi: