Svijet

Hladan tuš za Zelenskog iz Austrije: Bez zemalja Balkana, ni vi nećete u EU. Nikad na to nećemo pristati

Austrija nikad neće pristati na članstvo Ukrajine u Evropskoj uniji na štetu zemalja zapadnog Balkana, rekao je predsjednik austrijskog parlamenta Wolfgang Sobotka (Narodna stranka Austrije ÖVP) u subotu.

“Austrija nikada neće pristati na kandidatski status Ukrajine na uštrb zemalja zapadnog Balkana”, rekao je Wolfgang Sobotka u intervjuu za Austrijsku novinsku agenciju APA.

Austrijski kancelar Karl Nehammer (ÖVP) “nedvosmisleno” je dao do znanja da za Ukrajinu neće biti ubrzanog postupka približavanja Evropskoj uniji, rekao je Sobotka.

Predsjednik austrijskog parlamenta zauzeo se za intenzivniji pristup procesu približavanja zemalja zapadnog Balkana Evropskoj uniji.

“Za nas je presudno ne samo da zemljama zapadnog Balkana ponudimo perspektivu punopravnog članstva u EU nego i da im pokažemo put kako da dođu do Evropske unije”, rekao je političar vladajuće narodnjačke stranke.

Sobotka je branio i austrijski tzv. “non paper” po kojem bi zemljama zapadnog Balkana bilo ponuđeno približavanje Evropskoj uniji u određenim područjima što je shvaćeno kao odbacivanje perspektive punopravnog članstva.

“Mislim da bi za zemlje zapadnog Balkana to bilo dobro rješenje. Punopravno članstvo time nije isključeno”, rekao je Sobotka o tom neslužbenom dokumentu koji su sastavili austrijski ministar vanjskih poslova Alexandar Schallenberg i EU ministrica Karoline Edtstadler (oboje ÖVP).

Takav pristup spriječio bi pogreške iz prošlosti kao u slučaju Rumunije i Bugarske za koje se tek nakon nakon ulaska u punopravno članstvo rješavalo pitanje vladavine prava.

“Mi ne želimo da se ova situacija ponovi”, rekao je Sobotka.

Istaknuo je Srbiju koja već pregovara s Evropskom unijom i koja je, po njegovu mišljenju, u poglavlju ekonomskih integracija u EU odmaknula mnogo dalje nego u području vladavine prava.

“Austrijski ‘non paper’ omogućava pravno osiguranje ekonomske integracije prije ispunjenja uvjeta po pitanju vladavine prava”, rekao je Sobotka.

“Nama je potreban međukorak koji bi nekim zemljama omogućio da ostanu na pravom putu”, zaključio je Sobotka.

On je istodobno kritizirao bugarsku blokadu otvaranja pregovora između EU-a i Sjeverne Makedonije i dodao da bi “non paper” u budućnosti onemogućio ovakve blokade.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare