Magazin

Hljeb koji će uspjeti i najvećim antitalentima

Popularni kuhar Jamie Oliver podijelio je recept za hljeb koji se pravi samo od dva sastojka i vode.

Vjerujemo da ćete bez obzira na kulinarsko umijeće uspješno napraviti ovaj hljeb, od kojeg će zamirisati cijeli dom.

Sastojci:

1 kesica suhog kvasca

1kg pšeničnog brašna

650ml mlake vode

Priprema:

U jednoj zdjeli pomiješajte 650ml mlake vode i suhog kvasca. Dodajte i kašičicu šećera da podstaknete kvasac i to promiješajte.

Nakon što uočite mehuriće, dodajte većinu brašna i miješajte sve dok smjesa ne postane tijesto. Počnite da mijesite tijesto rukama. Postepeno dodajte još brašna kako se tijesto ne bi lijepilo.

Prebacite tijesto na brašnjavu površinu i oblikujte sve dok ne vidite da je postalo sasvim elastično. Još malo ga umijesite, a onda ga razdvojite na dva dijela.

Ostavite obje vekne u nauljenom plehu nekih pola sata do sat vremena da tijesto naraste.

Rernu zagrijte na 180 stepeni i pecite 35 minuta dok ne dobije zlatnu boju.