Vijesti

HNS protiv kandidature Cikotića: SDA sipa so na još otvorene rane Hrvata Bugojna

Odjel za branitelje Hrvatskog vijeća obrane i Domovinski rat Hrvatskog narodnog sabora daje punu potporu Kordinaciji udruga proisteklih iz Domovinskog rata HVO-a Bugojna, ali i svim Hrvaticama i Hrvatima Bugojna i izražava najsnažniju osudu kandidature Selme Cikotića za Ministra sigurnosti BiH, saopćeno je iz HNS-a.

“Ovakvo ponašanje SDA je sipanje soli na još otvorene rane Hrvata Bugojna, preko 15.000 protjeranih, nekoliko stotina po logorima mučenih i zlostavljanih, a ponajviše obitelji ubijenih Hrvata Bugojna, a posebno onih za čije se grobove još ne zna.

Kakvu poruku ovom kandidaturom SDA šalje hrvatskim povratnicima u Bugojno, i žele li oni ovim vrijeđanjem i ponižavanjem Hrvata dati do znanja da se do pomirenja i normalnog suživota na prostorima Bugojna teško, ili bolje rečeno, nikako ne može doći”, navodi se u saopćenju.

Nadalje njavode da ne znaju kakvim bi se drugim riječima moglo opisati “kandidiranje osobe koja je bila direktni sudionik Mlaćinog zamišljenog i na žalost provedenog plana etničkog čišćenja hrvatskog naroda iz Bugojna, osobe koja je znala za sve logore, ubojstva, zvjerska mučenja., ponižavanja, izgladnjavanja i tjeranja na kopanje rovova zarobljenih civila i pripadnika HVO-a, urbicid, pljačkanje,paljenje, i uništavanja hrvatske imovine i vjerskih objekata”.

“Zna Selmo Cikotić zasigurno i za sudbinu ubijenih zarobljenih pripadnika HVO-a, jer je napisao izvješće kao zapovjednik operativne zone Zapad, zapovjedniku 3. korpusa Armije BiH generalu Enveru Hadžihasanoviću o 23 zatočena pripadnika pod „posebnim tretmanom“. Znamo i mi da im je taj „posebni tretman“ donio smrt, da su ubijeni, ali je neprihvatnjivo da se za njihovim kostima neuspješno traga već 27 godina i da njihove obitelji ne mogu pokopati ono što je od njih ostalo, i da im se vjerovatno za grob nikada neće saznati”, stoji u saopćenju.

Hrvatski narodni sabor BiH stava je da ukoliko Selmo Cikotić, “koji je za sebe znao reći da je moralno čist što se tiče Bugojna, ne kaže napokon pravu istinu o sudbini odvedenih i ubijenih zarobljenih Hrvata Bugojna, ko ih je odveo, po čijoj su zapovijedi ubijeni i gdje su zakopani, i barem malo umanji sumnju sa sebe lično i na taj način dijelom umanji svoju odgovornost za sve strahote koje su prošli Hrvati Bugojna”, onda on zasigurno ne može dobiti saglasnost na ovo imenovanje od političkih predstavnika hrvatskog naroda okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine.

“Dosta je bilo ponižavanja hrvatskog naroda od strane bošnjačkih političkih predstavnika predvođenih SDA-om, dosta je bilo izrugivanja hrvatskim žrtvama iz Domovinskog rata, hrvatskim braniteljima, hrvatskom narodu i njegovoj katoličkoj vjeri, i ovdje to mora biti zaustavljeno. Bosna i Hercegovina se može graditi samo na uzajamnom poštovanju svih naroda i građana, a nikako na ponižavanju, demonstraciji političke moći, netoleranciji i vrijeđanju zdravog razuma drugog i drugačijeg, i oni koji to čine snosit će odgovornost za budućnost Bosne i Hercegovine”, navodi se u saopćenju HNS-a.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare