Nauka

Dilema svih dilema: Hoće li biti dovoljne samo dvije doze vakcina

Istraživanje u 28 država u kojem je učestvovalo 77 svjetskih stručnjaka, virologa, infektologa i epidemiologa ukazalo je na mogućnost da postojeće vakcine protiv COVID-19 za godinu dana postanu “neučinkovite” zbog mutacija virusa.

Dvije trećine stručnjaka iz ove grupe je reklo da čovječanstvo ima na raspolaganju “godinu dana ili manje prije nego što vakcine prve generacije postanu neučinkovite i budu potrebna nove ili modificirane vakcine”. Dok tek svaki osmi stručnjak vjeruje da mutacije virusa nikada neće imati toliki utjecaj na vakcine da one postanu neefikasne, prenosi CNBC.

Istraživanje je objavljeno u utorak, 30. marta, koje je vodio The People’s Vaccine Alliance, međunarodne koalicije sa više od 50 organizacija uključujući Afrički savez, Oxfam i UNAIDS (Program Ujedinjenih nacija za HIV/AIDS) i koji vodi kampanju za ravnopravni globalni pristup vakcinama protiv COVID-19.

Većina stručnjaka, gotovo 90 posto njih, rekla je da bi trajni niski pristup vakcinama u mnogim zemljama povećao šansu da se pojave rezistentne mutacije. Alliance je upozorio da će, prema trenutnoj stopi globalnih programa vakcinacije, samo 10 posto ljudi u većini siromašnih zemalja biti vakcinisano u sljedećih godinu .

Ovako slaba masovna vakcinacija stvorit će uvjete da se pojave novi mutirani sojevi virusa koji su otporni na prvu generaciju vakcina.

Savez je pozvao na ukidanje monopola farmaceutskih kompanija i na dijeljenje tehnologije preko Svjetske zdravstvene organizacije kako bi se povećala proizvodnja i omogućio veći pristup vakcinama.

“Što više virus cirkulira, veće su prilike da se pojave mutirane varijante, što bi moglo dovesti do toga da postojeće vakcine postanu neefikasne. Istovremeno, siromašne države su ostavljene na začelje bez vakcina i osnovnih medicinskih potrepština kao što je kisik”, rekla je Devi Sridhar, profesorica javnog zdravlja na Univerzitetu u Edinburghu.

“Kao što smo naučili, virus ne mari za granice. Moramo vakcinisati što je više moguće ljudi, svugdje po svijetu, što je brže moguće. Zašto čekati i gledati umjesto da se uhvatimo u koštac sa ovim?”, rekla je Sridhar.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare