Vijesti

Hoće li Bosna i Hercegovina ostati bez plina?

Nakon što je ruski energetski gigant Gasprom zaustavio isporuku plina Bugarskoj i Poljskoj, stanovnici Bosne i Hercegovine postavljaju pitanje: “Hoće li i naša zemlja ostati bez plina?”.

Iz Federalne vlade poručuju da građani Federacije BiH imaju sigurno snabdijevanje, a iste poruke stigle su i iz Republike Srpske, prenosi BHRT.

No, šta ako se ponovi scenario Ukrajinske krize iz 2009. godine, kada je Bosna i Hercegovina bila u najgorem položaju na Zapadnom Balkanu?

Bugarski premijer Kiril Petkov izjavio je da Bugarska razmatra sve ugovore sa Gaspromom, uključujući i tranzit gasa za Bosnu i Hercegovinu.

Ova vijest bila je alarm za uzbunu bh. građanima. Bosna i Hercegovina je u najtežem položaju. Bez skladišta za rezerve, s raskinutim ugovorom za uvoz preko Mađarske, snabdijevanje je neizvjesno. Alternative nema.

Almir Bećarević, stručnjak za energetiku:

“Alternativa nemamo. Naše alternative su jedino da se kupuje gas na berzi, te cijene su preko 1.000 dolara za hiljadu kubika. Znači, to su cijene koje teško može iko platiti u Bosni i Hercegovini.

A, ono što je bila alternativa za Bosnu i Hercegovinu, to je priključenje na sistem Hrvatske. Taj projekat se valja u blatu više od deset godina”.

Iz Federalne vlade poručuju da građani Federacije BiH imaju sigurno i stabilno snabdijevanje gasom, i da nema razloga za brigu.

Nermin Džindić, ministar energije, rudarstva i industrije FBiH:

“Više puta smo javnosti objasnili da Turski tok i direktno napajanje Bugarske i Poljske nemaju veze jedno s drugim i da je potvrda nominacija od stane Gasproma prema snabdjevaču Energoinvestu pokazatelj da imamo sigurno i stabilno snabdijevanje plinom”.

Ljubo Glamočić, direktor Gas-Resa:

“Pratimo dešavanja i sa Poljskom i Bugarskom, u komunikaciji smo i sa operatorom transportnog sistema u Srbiji Gastrans. Prema informacijama koje oni imaju i koje imamo od našeg transportnog sistema sa Pala, nema nikakvih naznaka da će biti bilo kakvih problema”.

Energoinvest, kao uvoznik gasa za Federaciju BiH, potvrđuje da od Gasprom Eksporta nisu došle najave ili informacije koje ukazuju na mogućnost obustave isporuke gasa za Federaciju BiH.

“Dionica Turskog toka koja prolazi kroz Bugarsku dio je tranzitne rute putem koje se plin doprema Srbiji, Mađarskoj, Bosni i Hercegovini, dijelom Austriji i Hrvatskoj. Iako bi Bugarska odustala od ruskog plina, malo je vjerovati da bi onemogućila tranzitnu rutu kojom se plin doprema gore pomenutim zemljama.

Na kraju krajeva, u Ukrajini je rat, a sve tranzitne rute za transport plina prema Europi kroz Ukrajinu funkcioniraju i danas”, saopćeno je iz Energoinvesta.

Iz Ambasade Rusije kratak odgovor na upit BHRT-a:

“Veleposlanstvo Rusije u Bosni i Hercegovini ne raspolaže s informacijama o eventualnim problemima prilikom isporučivanja plina za Bosnu i Hercegovinu”.

Ne može se desiti da Bugarska prekine snabdijevanje gasa samo Bosni i Hercegovini, kažu upućeni.

Nihad Harbaš, stručnjak za energetiku:

“To bi bio niz – Sjeverna Makedonija, Srbija i daljem dijelu Evropske unije. Uvjeren sam da do toga neće doći, što se tiče samog transporta, jer Bugarska je lojalan partner Evropskoj uniji”.

Prisjetimo se ukrajinske krize iz 2009. godine kada je umanjen i prekinut dovod gasa zbog ukrajinskog duga, gdje je najteže pogođen region Zapadnog Balkana, odnosno Bosna i Hercegovina i Srbija, jer nemaju alternativni izvor gasa.

Bosna i Hercegovina, od tada, razmatra mogućnost diverzifikacije dotoka gasa, no ništa konkretno nije urađeno, iako je postojala volja i Evropske unije da se Bosna i Hercegovina priključi na alternativni gasovod te da ne zavisi od ruskog gasa.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare