Politika

Hoće li danas biti donesena odluka o smanjenju akciza na gorivo. Magazinović za Raport: Pratite kako ko glasa, izbori su tu

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sazvana je za danas u Sarajevu. Ova sjednica je posebno važna jer je najavljena poseba tačka dnevnog reda, to su izmjene Zakona o akcizama u BiH.

Građani neka dobro prate

Ovaj zakon se na Domu naroda našao drugi put, u drugom čitanju, nakon što ga je usvojio i Predstavnički dom, a usaglašen je i sa komisijom.

Dakle, da pojasnimo. Ukoliko bi došlo do usvajanje na današnjoj sjednici to bi bio posljednji korak za pojeftinjenje goriva u BiH za otprilike oko 50 pfeninga.

Na ovu temu razgovarali smo sa Sašom Magazinovićem, zastupnikom SDP-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Magazinović se osvrnuo na prijedlog Dušanke Majkić (SNSD), delegatkinje u Domu naroda, koja je predložila na Komisiji za finansiranje i budžet, da Zakon o ukidanju akciza vrijedi samo 30 dana.

"Danas je finalno izjašnjavanje. Ne sumnjam da će Majkić opet predložiti da Zakon bude usvojen samo na 30 dana. To je besmisleno. Na Komisiji je ovaj prijedlog odbijen i podržan je tekst koji smo predložili prije 180 dana. Mogu samo da kažem građanima da su izbori tu i neka prate šta ko radi i kako ko glasa", kazao je Magazinović.

Magazinović: Danas je finalno izjašnjavanje

S druge strane, na benzinskim pumpama u BiH cijene goriva su vrlo visoke, posebno kada se uzme u obzir standard bh. građana. Pitali smo Magazinovića, koliko će efekta imati ovaj zakon:

"Sasvim je moguće da postoje elementi samovolje. Međutim, to je direktno odgovorna Vlada FBiH. Vlada FBiH mora da kažnjava sve one koji zloupotrebljavaju bilo kakvu situaciju u svrhu ličnog bogaćenja. Javnost se mora informisati o onima koje to rade. Vlada FBiH mora reći ko je i na kakav način je kažnjen", istaknuo je.

Magazinović kaže da je cijeli ovaj proces trebalo predložiliti Vijeća ministara BiH, ali da se to nije desilo.

"Mi smo u martu napisala zakon i predložili ga. Predstavnički dom ga je usvojio u hitnoj proceduri. Dakle, 180 dana SNSD u Domu naroda pokušava uvući zakon u parlamentarne labirinte kako bi se to izgubilo. Uspjeli smo prevazići to. Moram da kažem da smo značajnu energiju i vrijeme posvetili zakonu o akcizama jer znamo koliko je značajno da gorivo pojeftini. Vrijeme je kada treba povlačiti poteze kojima štitimo ljude, što Vlada nije učinila", zaključio je Magazinović za Raport.

Šta je još na dnevnom redu?

Također, među brojnim drugim predloženim tačkama dnevnog reda današnje sjednice Doma naroda su revizorski izvještaji, zapravo nalazi i preporuke Ureda za reviziju, bilo da se odnose na finansijsko poslovanje institucija BiH u pretprošloj ili aktivnostima Ureda u 2021. godini, na probleme i nedostatke u sistemu javnih nabavki te na osnovne pretpostavke za inspekcijski nadzor u institucijama BiH.

Među najavljenim temama je i izvještaj o prošlogodišnjem radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa te izvještaj o primjeni zakona iz nadležnosti Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Informacije o prošlogodišnjem radu državnog tužilaštva i o javnoj zaduženosti Bosne i Hercegovine, neke su od predloženih tema.

Prema službenoj najavi, 25. sjednica u aktuelnom mandatu Doma naroda treba početi u 12 sati.