Vijesti

Hoće li doći do novog poskupljenja plina?

Odluka njemačke Federalne agencije da suspenduje proceduru certificiranja za plinovod Sjeverni tok 2, koji je napravljen kako bi dopremao ruski gas u zapadnu Evropu, prouzrokovala je novo poskupljenje gasa. U Republici Srpskoj došlo je do drugog poskupljenja punjenja boca za domaćinstva u ovoj godini, ovaj put za 50 odsto. Poskupio je i auto gas na benzinskim pumpama. Može li se očekivati i poskupljenje prirodnog gasa?

Skok cijene boce gasa u domaćinstvima sa 20 na 30 maraka i auto gasa na benzinskim pumpama za još 10 feninga novi je udar na ionako osiromašene kućne budžete, javlja BHRT.

U Udruženju građana „Don“ smatraju da je poskupljenje od 50 odsto nerealno i da treba provjeriti da li je ispoštovana Uredba Vlade o ograničenju marži.
 
MURISA MARIĆ, izvršni direktor Udruženja građana “Don” 
 
„Sve ono što su građani očekivali, barem da tu bocu gasa plaćaju nešto jeftinije i da će uštedjeti, da ne moraju uključivati struju, ako već imaju ovaj energent, evo sada nekako pada u vodu zato što je došao na red  da poskupi i gas.“

Direktor „Krajinapetrola“ kaže da je do povećanja cijena na pumpama došlo zbog povećanja ulaznih cijena. Na cijene, kako kaže, malo mogu uticati i ne zna da li će do kraja godine doći do novih poskupljenja.
 
MILOVAN BAJIĆ, direktor “Krajinapetrola”

„On je apsolutno vezan za kretanje cijena naftnih derivata, znači, kako poskupljuje nafta, poskupljuje i on. A drugo, psihološki momenat i veza za ovu situaciju sa prirodnim gasom. Grijanje, korištenje u industriji i domaćinstvima je dosta veće od tečnog naftnog gasa, pojavljuje se njegov manjak, nedostatak i tržište čini svoje.“

Sigurno je da povećanja cijene gasa, za naše potrošače u Republici Srpskoj, neće biti do kraja ove godine, tvrdi direktor GAS RES-a. Ističe da se koplja lome oko Sjevernog toka 2, gdje njemački regulator insistira na njihovoj zakonskog regulativi.

LJUBO GLAMOČIĆ, direktor GAS-RES-a 

„Sigurno je da gas tim gasovodom neće u ovoj grijnoj sezoni biti dopreman u zapadnu Evropu, a kapacitet tog gasovoda je oko 53 milijarde, što znači da bi se dobrim dijelom nestašica prirodnog gasa na tržištu zapadne Evrope eliminisala.“

Do manjka gasa u Evropi došlo je i zbog preusmjeravanja gasa iz Amerike, Sjeverne Afrike i Katara prema Kini.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare