Region

Hoće li Hrvatska vratiti mjere? Sezona u jeku, korone sve više

Širom Evrope bilježi se ponovno porast novozaraženih koronavirusom.

“Većina zemalja Evropske unije otkrila je nizak udio SARS-CoV-2 varijanti BA.4 i BA.5, no mnoge su zabilježile porast posljednjih sedmica. U Portugalu je BA.5 postao dominantna varijanta virusa SARS-CoV-2”, upozoravaju iz Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC).

U mnogim zemljama povećan je udjel infekcija BA.4 i BA.5, i to u Austriji, Belgiji, Danskoj, Francuskoj, Njemačkoj, Irskoj, Italiji, Nizozemskoj, Španiji i Švedskoj.

ECDC ističe da će te varijante postati dominantne u cijelom EU, što će vjerovatno rezultirati povećanjem slučajeva koronavirusa u narednim sedmicama.

Kako je u Hrvatskoj turistička sezona i jeku, osvemu se oglasio i direktor HZJZ-a Krunoslav Capak za Dnevnik.hr.

“Broj novooboljelih raste, no nema puno hospitaliziranih i teških slučajeva. Slično je i u drugim zemljama zbog dolaska varijanti BA.4 i BA.5. Prati se situacija i zasad mislimo da nisu potrebne dodatne mjere”, rekao je Capak, ali i napomenuo da je uvijek potreban oprez uz klasične mjere zaštite.

Njemačka razmišlja o vraćanju nekih od mjera u slučaja pogoršanja ujesen. Maske bi ponovno trebale biti obvezne u zatvorenom prostoru, a moguće je i ograničavanje broja osoba na okupljanjima i ograničavanje kontakata.



Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare