Vijesti

Hoce li Mandić prekršiti zakon zbog Sebije Izetbegović? Belma Kapo: Vjerovatno ćemo završiti na sudu

Raport je prije nekoliko dana objavio da je HDZ-ov ministar zdravstva u Vladi FBiH Vjekoslav Mandić u akciji spašavanja Sebije Izetbegović na poziciji direktorice KCUS-a.

Naime, Mandić je uputio dopis kantonalnim vladama koji su suosnivači KCUS-a da pokrenu procedure za prijedloge novih članova Upravnog odbora KCUS-a, jer je trenutnim istekao mandat te najavio da će on, u međuvremenu, imenovati v.d. članove.

U Mandićevoj nakani sporno je nekoliko stvari – jedna je da Kanton Sarajevo još prije dvije godine predložio svoje kandidate ali ih Mandić nikada nije dao Vladi FBiH na potvrđivanje, iako mu je to zakonska obaveza.

Radi se o dr. Ismetu Gavrankapetanoviću i Belmi Kapo. Niti jedno ne odgovara prof. Izetbegović.

No, kako Raport saznaje, Vlada Kantona Sarajevo će nastaviti da insistira na konačnom formalnom imenovanju dr. Gavrankapetanovića i Kapo. Njima mandat faktički teče i traje do 2023. godine.

Upravo od toga strahuje direktorica Izetbegović, jer bi se time poljuljala i većina koju ima u Upravnom odboru, koji aminuje sve njene odluke.

Kontaktirali smo Belmu Kapo koja za Raport kaže da je odluka o njihovom imenovanju od strane Vlade KS donesena 2019. godine i da je čak objavljena u Službenom listu.

“Slijedeći korak je bio da ministar zdravlja Federacije predloži Federalnoj vladi imenovanje na osnovu navedenog. To se nikada nije desilo. U međuvremenu je istakao mandat članovima UO KCUS-a prije nekoliko dana, između ostalog i za dvoje članova koji su od ranije bili u ime Kantona Sarajevo”, pojašnjava Kapo.

“Sada nam ostaje da vidimo da li će federalno Ministarstvo zdravstva postupiti u skladu sa zakonom i imenovati legane predstavnike u UO KCUSa ili će se upustiti u izvan zakonska postupanja”, navodi ona.

Kapo ističe da je zbog cijele situacije vjerovatno i u privatnom problemu.

“Već skoro godinu mi KCUS ne dozvoljava da uradim specijalistički staž za ustanovu u kojoj radim. Već dva puta dobijam odbijenicu uz komentar da nemaju kapacitet da me prime zbog epidemiološke situacije. Istovremeno su primili oko 30 drugih specijalizanata iz ustanove u kojoj radim. Indikativno je da samo za mene u dva navrata nemaju kapacitet. Radi se o paraprofesionalnom postupanju koje će zbog diskriminacije vjerovatno doživjeti sudski epilog. Nevjerovatno je da na staž mogu ući kokege koje su bile na bodovnoj listi daleko ispod mene, a ja kao dobitnica plakete Najbolji student bivam uskraćena za to pravo”, navodi Kapo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare