Politika

Hoće li Nikola Špirić prekinuti bojkot za 30.000 KM?

Za sljedeći utorak, 26. oktobra, zakazana je sjednica Zajedničke komisije za administrativne poslova Parlamenta BiH.

A, jedna tačka posebno je zanimljiva.

Naime, kako Raport saznaje na dnevnom redu je pitanje koje se tiče radno-pravnog statusa SNSD-ovog delegata Nikole Špirića. Tačnije, razmatrat će se otpremnina ovom poslaniku koji je ispunio uvjete za penziju. Špirić je inače član Komisije za administrativne poslove koja treba odlučivati o njegovoj otpremnini.

Prema našim informacijama Špirića, po ovome, sljeduje otpremnina od oko 30.000 KM, nakon čega se ponovo može vratiti u delegatske klupe, samo ne kao profesionalni delegat.

Izabrani i imenovani funkcioneri, kao i drugi uposlenici u državnim institucijama, imaju pravo na otpremninu na osnovu Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH i Odluke o načinu i postupku ostvarivanja prava na otpremninu prilikom odlaska u penziju u institucijama BiH.

Iznos u visini šest neto plaća isplaćuje im se po „sili zakona“ nakon navršenih 65 godina života i 20 godina radnog staža ili 40 godina staža.

Ali, ono što je problematično jeste što je na snazi još uvijek blokada državnih institucija od strane zastupnika iz RS. Dakle, ukoliko se Špirić i ostali delegati iz RS ne pojave neće biti moguće održati sjednicu Zajedničke komisije za administrativne poslove, a time bi Špirić, bar dok traje blokada, ostao bez ozbiljne sume novca.

Hoće li Špirić ipak prekinuti bojkot zbog 30.000 KM?Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare