Svijet

Hoće li se Trump vratiti na Twitter nakon što ga je kupio Musk? ‘Bolji izbor je to za njega’

Elon Musk sklopio je dogovor o kupnji Twittera uz obećanje da će smanjiti cenzuru na platformi, postavljajući pitanje što će njegov pristup značiti za “digitalni gradski trg”.

Grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost da bi nedostatak umjerenosti mogao dovesti do porasta govora mržnje.

Mnogi korisnici Twittera također se pitaju hoće li to značiti da će računi koje je kompanija suspendirala biti dopušteni natrag.

Kako navodi BBC, najistaknutija osoba koja je suspendirana bio je Donald Trump.

Nakon što je objavljena vijest o sporazumu, grupe za ljudska prava izrazile su zabrinutost zbog govora mržnje na Twitteru i moći koju bi on dao Musku, koji je sam sebe nazvao “apsolutistom slobode govora”.

Bio je glasan u svojoj kritici politike platforme o moderiranju sadržaja, tvrdeći da Twitter mora biti pravi forum za slobodu govora.

U izjavi nakon sklapanja sporazuma opisao je slobodu govora kao “temelju funkcionalne demokratije”.

U niti na Twitteru, Amnesty International je rekao: “Zabrinuti smo svim koracima koje bi Twitter mogao poduzeti kako bi narušio provođenje politika i mehanizama dizajniranih za zaštitu korisnika.

“Posljednje što nam treba jest Twitter koji namjerno zatvara oči pred nasilnim i uvredljivim govorom protiv korisnika, posebice onih na koje je najveći utjecaj bio nesrazmjeran, uključujući žene, nebinarne osobe i druge.”

U svojoj analizi BBC se osvrnuo i na Donalda Trumpa. Račun Donalda Trumpa trajno je ukinut prošle godine nakon nereda 6. januara u zgradi Capitola u Washingtonu.

Ali čak i ako se njegova zabrana Twittera poništi, gospodin Trump kaže da se ne planira vratiti na Twitter, umjesto toga on se odlučuje za korištenje vlastite platforme, Truth Social.

“Ne idem na Twitter, ostat ću na svojoj platformi”, rekao je Trump za Fox News.

Dodao je kako vjeruje da će gospodin Musk, kojeg je nazvao “dobrim čovjekom”, “napraviti poboljšanja” platforme.

Predstavnici gospodina Trumpa nisu odmah odgovorili na BBC-jev zahtjev za komentarom.

Ming-Chi Kuo, tehnološki analitičar u kompaniji za upravljanje investicijama TF International Securities, rekao je za BBC da bi se Trump mogao odlučiti vratiti na platformu ako se kandidira na američkim predsjedničkim izborima 2024.

“Twitter je još uvijek bolji izbor za njega da ima glas, ako je Twitter spreman vratiti njegov račun”, rekao je gospodin Kuo.

“Nije lako izgraditi platformu s većim utjecajem od Twittera prije sljedećih predsjedničkih izbora.”

Musk je rekao da se nada da će čak i njegovi najžešći kritičari ostati na platformi “jer to je ono što sloboda govora znači”.

Međutim, neki korisnici zaprijetili su da će napustiti Twitter, dok su drugi već odustali.

Britanska glumica Jameela Jamil, koja je najpoznatija po svojoj ulozi u TV seriji The Good Place, rekla je da očekuje da će platforma “postati još bezakoniji, mrski, ksenofobičniji, fanatizirani, mizoginistički prostor”.

“Voljela bih da ovo bude moj… posljednji tweet”, rekla je Jamil svojim milionima pratitelja.

U međuvremenu, Caroline Orr Bueno, postdoktorska istraživačica na Sveučilištu Maryland, rekla je da će za sada ostati na platformi, gdje ima više od 450.000 pratitelja.

Gospođa Bueno je rekla da “nemamo pojma kako će to izgledati pod vodstvom Elona Muska”.

“Ono što znamo je da ako svi pristojni ljudi odu, ovdje će biti mnogo brže”, dodala je.

Dan Ives, analitičar investicijske tvrtke Wedbush Securities, rekao je za BBC da očekuje da će većina korisnika “zauzeti pristup čekanju i vidjeti”.

“Sada se radi o udvaranju novim korisnicima i zaustavljanju prebjega s platforme”, rekao je Ives.

Upravni odbor Twittera od 11 članova jednoglasno je pristao na ponudu gospodina Muska od 44 milijarde dolara (34,5 milijardi funti).

Jack Dorsey, koji je suosnivač Twittera i još uvijek sjedi u njegovom upravnom odboru, rekao je da je sretan što će platforma “i dalje služiti javnom razgovoru”, iako ne vjeruje da bi “bilo ko trebao posjedovati ili voditi Twitter”.

“Želi biti javno dobro na razini protokola, a ne kompanija”, rekao je Dorsey u tweetu u utorak.

“Međutim, rješavajući problem da bude tvrtka, Elon je jedinstveno rješenje u koje vjerujem”, dodao je gospodin Dorsey. “Vjerujem u njegovu misiju da proširi svjetlo svijesti.”

Izvršni direktor Twittera Parag Agrawal također se obratio zaposlenicima na sastanku, gdje je rekao da je budućnost komapnije neizvjesna, prenosi novinska agencija Reuters.

“Kada se dogovor zaključi, ne znamo u kojem smjeru će platforma ići”, navodno je rekao gospodin Agrawal.

U ponedjeljak je glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla novinarima da je američki predsjednik Joe Biden “već dugo zabrinut zbog moći velikih platformi društvenih medija”, ko god da posjeduje ili vodi Twitter.

Senatorica iz demokrata Elizabeth Warren rekla je da je sporazum “opasan za našu demokratiju”, dok je zagovarala porez na bogatstvo i “snažna pravila koja bi Big Tech pozivali na odgovornost”.

U međuvremenu, republikanska senatorica Marsha Blackburn pozdravila je sporazum kao “ohrabrujući dan za slobodu govora”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare