Svijet

Horor snimak zgrozio cijelu Kinu, majku osmero djece lancem zavezali u kolibi: “To je ljudsko biće!”

Kinezi su zgroženi prizorima objavljenim na društvenim mrežama, gdje se vidi majka osmero djece koja je vezana za vrat lancem u kolibi.

Video je objavljen na kineskoj društvenoj mreži Douyin (koja je i vlasnik globalno popularnog TikToka), a čini se da ga je snimio muškarac koji je došao u posjet nesretnoj ženi te je bio šokiran viđenim. Nakon što ju je zaogrnuo i dao joj toplu odjeću, postavio joj je nekoliko pitanja, no ona nije bila u stanju odgovarati, piše BBC.

Zatražili pomoć

Video se velikom brzinom proširio društvenim mrežama, a korisnici interneta zatražili su da vlasti pomognu zlostavljanoj ženi.

Mnogi su istaknuli kako su žene često zlostavljanje u ruralnim regijama Kine, te su se zapitali pod kakvim je okolnostima ova žena u Xuzhou, na istoku provincije Jiangsu, uopće rodila osmero djece, posebno s obzirom na to da Kina ima striktna pravila o planiranju obitelji, prenosi “Jutarnji list”.

Na snimci se vidi kako je žena dezorijentirana i nije u stanju odgovarati na pitanja muškarca, koji je pita je li joj hladno. Obučena je samo u tanku odjeću iako su vani ledene, zimske temperature. Otkako je snimka objavljena krenule su brojne rasprave kako bi se moglo raditi o slučaju krijumčarenja ljudi.

Korisnici interneta uspoređuju slučaj s onim iz kineskog filma “Blind Mountain” iz 2007. u kojoj se govori o ženi koja je oteta i prodana u ropstvo.

No, vlasti negiraju da bi se u ovom slučaju radilo o otmici, a žena je zasad poznata samo po svom prezimenu Yang. Vjeruje se da dolazi iz predjela Feng. Iz dosad prikupljenih informacija ona se 1998. udala za muškarca pod imenom Dong te ima povijest psihičkih bolesti. Njezina obitelj lokalnim je vlastima rekla kako je iza nje povijest nasilnih ispada.

Takva reakcija izazvala je dodatan bijes korisnika interneta koji smatraju kako se vlasti ne brinu dovoljno o njoj te da nedovoljno pažnje pridaju činjenici da je bila vezana lancem. U drugoj izjavi, objavljenoj u nedjelju, lokalni su dužnosnici iznijeli još detalja o obiteljskoj povijesti te rekli da je suprug nesretne žene pod istragom.

Istaknuli su da je ona smještena u bolnicu te joj je nedavno dijagnosticirana psihička bolest, a djeca su stavljena pod državnu zaštitu. Dong je pod istragom zbog kršenja zakona – javili su kineski mediji, a prenosi BBC. No, bijes javnosti se ne smiruje.

Niko nije nedužan

“To je ljudsko biće, a ne predmet. Nakon što je tokom punih dvadeset godina rodila osmero djece, sada je pronađete? Niko od vladinih službi i pravosudnih organa ovdje nije nedužan”, napisao je jedan od korisnika društvenih mreža.

Kina pokušava cenzurirati komentare na ovu temu te se automatski uklanjaju sve objave koje sadrže frazu “Xuzhou eight children”.

No, samo na jednoj od grupa vijest je dosad pregledana više od 190 miliona puta, a samo u ponedjeljak imala je 56 hiljada komentara, od kojih je većina kritična prema ponašanju lokalnih zvaničnika u ovom slučaju.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare