pogubili muškarca talibani u afganistanu
Svijet

Horor u Afganistanu: Talibani prvi put od povratka na vlast javno pogubili muškarca

Talibani su danas, prvi put od ponovnog dolaska na vlast u Afganistanu, izvršili javno smaknuće. Pogubili su muškarca osuđenog na smrtnu kaznu zbog ubistva.

Javno smaknuće izvršeno je u Farahu, na zapadu zemlje. Prije nekoliko sedmica vrhovni vođa talibana, mula Haibatulah Akhundzada, naredio je najstrožiju primjenu islamskog zakona.

“Vrhovni sud dobio je naredbu da na mjestu javnog okupljanja u Farahu provede presudu oko za oko, zub za zub”, priopćio je glasnogovornik talibana Zabihulah Mudžahid.

Osuđenik Tadžmit, sin Ghulama Sarvara, osuđen je zbog ubistva jednog čovjeka i krađe njegovog motocikla i mobitela, navodi se u saopćenju. Također se navodi da je počinitelja zločina identificirala njegova porodica te da je on potom i priznao zlodjelo. Nakon toga su pogubili muškarca.

Nakon povratka na vlast talibani su obećali da će biti blaži u primjeni šerijatskog zakona. No ubrzo su se vratili rigidnoj i rigoroznoj interpretaciji vjerskog zakona. Isto su radili u vrijeme njihove prve vladavine od 1996. do 2001. Vrlo strogo javno kažnjavaju silovanja, otmice ili preljuba, obično amputacijom nekog organa ili kamenovanjem.

Talibani su također nekoliko puta javno prikazivali tijela otmičara za koje su rekli da su ubijeni u pucnjavi.

Također je bilo izvještaja o bičevanju preljubnika u ruralnim područjima nakon džume. Ali, teško je dobiti neovisnu potvrdu.

Rahima Popalzai, pravna i politička analitičarka, rekla je da bi edikt mogao biti pokušaj talibana da učvrste reputaciju za koju smatraju da se omekšala otkako su se vratili na vlast.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare