Region

Hoti: Dijalog sa Srbijom ima jedan cilj – uzajamno priznavanje

Premijer Kosova Avdulah Hoti rekao je poslanicima Skupštine Kosova da dijalog sa Srbijom treba da se završi uzajamnim priznavanjem, da se ne radi o tehničkom dijalogu, već dijalog za konačni sporazum i za potpunu normalizaciju odnosa dvije zemlje.

Kosovski premijer je danas na zahtjev Demokratske partije Kosova (DPK), na interpelaciji o nastavku političkog dijaloga između Kosova i Srbije, sa posebnim naglaskom na sporazum između dvije zemlje koji je postignut u Vašingtonu rekao da Kosovo ima obavezu da normalizuje odnose sa zemljama u regionu, uključujući i državu Srbiju.

“O teritorijalnom integritetu se ne može pregovarati i nije pokrenut kao pitanje prije mene, ustavna organizacija Kosova nije pogođena, ne postoji Asocijacija sa izvršnim ovlaštenjima. Za ova dva principa dijaloga, imamo punu podršku naših međunarodnih partnera”, kazao je Hoti.

Rekao je da je treći princip da sporazum mora biti u skladu sa Ustavom Kosova.

“Tema Asocijacije (opština sa srpskom većinom) i finansijskih obaveza otvorena je 7. septembra. Stav vlade je da se tema o ZSO ne otvara u dijalogu, pošto je ovaj sporazum postignut 2013. godine”, rekao je Hoti.

Kazao je da je u ovoj fazi dijaloga u toku izrada određenih elemenata sporazuma o uzajamnom priznavanju Kosova i Srbije.

“Izrada je započela sa dvije teme koje smo nametnuli, nestalim osobama i ekonomskim pitanjima, srpska strana je zatražila da se pitanje interno raseljenih lica pokrene u diskusiji”, rekao je Hoti.

Po njemu, sporazum treba da sadrži elemente koji ukidaju Rezoluciju 1244 Savjeta sigurnosti UN.

Kosovski premijer je naglasio da je sporazum od 4. septembra postignut nakon aktivne uloge Sjedinjenih Država.

“Ovaj sporazum ima 16 tačaka, među njima su veliki infrastrukturni projekti. Ocjenjujem da je ovo novi zamah odnosa EU i SAD u vezi sa dijalogom Kosova i Srbije”, rekao je Hoti.

Dodao je da će postignutim sporazumom Kosovo postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture.

“Pristizanje gasa na Kosovo bit će infuzija. Kosovo će postati epicentar aktivnosti ekonomske infrastrukture”, rekao je on.

U diskusiji, za koju je prijavljen veliki broj učesnika, poslanici nastupaju zavisno od toga pripadaju li vladajućoj koaliciji ili opoziciji.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare