Zdravlje

Hrana – ključ za zdravo starenje: Evo šta jesti za ‘usporiti’ godine

Istraživanja pokazuju da uravnoteženom prehranom bogatom biljkama i uz odgovarajući unos bjelančevina možemo usporiti proces starenja. Starijim ljudima u prosjeku je potrebno više bjelančevina no mladima.

Prilagođavanje prehrane moglo bi biti jedan od najučinkovitijih načina za sprečavanje bolesti kod sve starije evropske populacije. Godine 2021. više od jedne petine populacije EU-a imalo je 65 i više godina. Trenutačni demografski trendovi govore da će do 2050. godine 130 miliona Europljana biti starije od 65 godina. Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji, do 2040. svjetska će populacija u dobi 65 i više godina preći brojku od 1,3 milijarde.

Duži očekivani životni vijek nosi svoje izazove poput rastućih fizičkih i mentalnih oštećenja. Bolesti vezane uz dob, kao što je rak, te mentalno i fizičko slabljenje, nisu neuobičajeni. U globalu, brzostareća populacija postavlja skupe zahtjeve pred posrnule zdravstvene sisteme.

- Promjene prehrane i životnog stila daleko su najučinkovitiji načini promicanja zdravog starenja na razini populacije - kaže dr. Hermann Stuppner, voditelj odjela na Fakultetu hemije i farmacije na Univerzitetu u Innsbrucku u Austriji.

Dr. Stuppner razvio je projekt MediHealth, nadahnut mediteranskom prehranom između ostalih prehrambenih navika iz cijelog svijeta, s ciljem razumijevanja koje nam biljke pomažu da bolje starimo. 

Područje Sredozemlja, posebice Kreta, dugo se povezuje s niskim stopama koronarne bolesti srca (CHD), raka dojke i debelog crijeva. Neki naučnici pripisuju to visokom unosu maslinovog ulja, koje je ondje glavni izvor masnoća u prehrani.

U sklopu projekta MediHealth odabrane su biljke porijeklom iz Grčke, Vijetnama, Južnoafričke Republike, Tunisa i Čilea. Na kraju je samo malena zelena biljka Cichorium spinosum poznata kao trnovita vodopija odabrana kao sastojak novog kompetitivnog nutraceutika. Nutraceutik je prehrambeni proizvod koji ima medicinske ili zdravstvene koristi, uključujući sprečavanje i liječenje bolesti.

Dr. Stuppner zadovoljan je što su pozitivni učinci zdrave prehrane uvelike prepoznati i globalno prihvaćeni. No, ističe on, većina biljaka za jelo još nije niti istražena i njihove moguće dobrobiti još nisu poznate.

Rad na projektu MediHealth provodio se uz jedinstvenu strukturu unutar koje je bilo okupljeno 13 različitih grupa stručnjaka iz akademskog svijeta i industrije. Oni su stvarali i analizirali metabolite koji oponašaju način na koji probavni sistem čovjeka prerađuje biljne ekstrakte. Naučnike je zanimalo mogu li oni zaustaviti propadanje povezano sa starenjem. Time bi stvorili snažne naučne temelje za razvoj novih proizvoda za borbu protiv učinaka starenja.

Dr. Stuppner objašnjava da takva strategija dijeljenja informacija između multidisciplinarnih timova pomaže pojačati naučni interes za istraživanje prirodnih proizvoda. Unatoč intenzivnoj saradnji, neka pitanja ostala su neodgovorena. Zbog toga su partneri projekta MediHealth nastavili sarađivati i nakon završetka projekta 2019. godine.

To je dobrodošla perspektiva.

- Bez sumnje, možemo očekivati neke nove rezultate. s obzirom na nove prirodne proizvode, njihovu farmakološku aktivnost, njihove mehanizme djelovanja i njihov utjecaj na zdravo starenje - kaže dr. Stuppner.

Stari, ali neOVISNI (InDEPENDEnt)

Starijim ljudima u prosjeku je potrebno više bjelančevina no mladima. Neadekvatan unos proteina kod starijih osoba razlog je za zabrinutost. U sklopu studije InDEPENDEnt promatrao se utjecaj prehrana zasnovanih na bjelančevinama na onesposobljenost kod sve starijih Evropljana i Amerikanaca.

- Od osobe do osobe razlikuje se kako osoba želi starjeti. Međutim, stariji ljudi općenito više žele ostati nezavisni i baviti se svojim dnevnim aktivnostima, nego da im se samo produži očekivani životni vijek bez kvalitete života - kaže Nuno Mendonça sa Univerziteta Nova de Lisboa u Portugalu, koji je sudjelovao u ovom istraživanju. 

Onesposobljenost može nastupiti postupno ili naglo nakon nekog značajnog događaja koji djeluje kao stresor, objašnjava Mendonça.

Takozvana „dobra prehrana“, koja osobu opskrbljuje svim neophodnim hranjivim tvarima u skladu s njezinim spolom, dobi i zdravstvenim statusom ide ruku pod ruku s fizičkom aktivnošću kad je riječ o otpornosti na bolesti povezane s dobi. Zajedno one sprečavaju propadanje mišićne mase koje može dovesti do onesposobljenosti.

U sklopu projekta analizirani su podaci iz četiri velike studije provedene u Evropi i Sjevernoj Americi. Spoznaje dobivene u sklopu projekta InDEPENDEnt daju težinu dokazima da kontinuiran i adekvatan unos bjelančevina tokom vremena može usporiti proces starenja.

Taj rezultat nije bio neočekivan.

- Dobra prehrana ima vrlo važnu ulogu u prevenciji. Čini se da je adekvatan unos bjelančevina bio učinkovit u sprečavanju nagle onesposobljenosti - kaže Mendonça. 

Mnogo toga još je potrebno shvatiti, primjerice, potrebu za unosom bjelančevina kod starijih osoba pod posebnim uvjetima. Tu su i pitanja o tome postoje li razlike, i koje su, između izvora bjelančevina i uloge aminokiselina, koje su građevne jedinice bjelančevina. I dalje je u nekoj mjeri aktualna polemika vezana uz povećanje smjernica za unos bjelančevina za zdrave starije osobe unatoč općem slaganju unutar naučne zajednice.

Te bi studije, zajedno s ostalima, mogle dati temeljno načelo za razvoj novih smjernica za unos bjelančevina za starije osobe i javnozdravstvene intervencije. Za daljnje praćenje tim planira novi projekt nazvan IPHUNCTION, s ciljem proučavanja međusobnog djelovanja između bjelančevina i fizičke aktivnosti.

Starenje je neizbježno, no hrana i prehrana mogu biti ključne za postizanje zdravog i pozitivnog procesa starenja.

Istraživanja u ovom članku financira EU. Ovaj je članak izvorno objavljen u časopisu Horizon, časopisu za istraživanje i inovacije EU-a.