Region

HRT popustio pritisku, neće prikazi film u kojem se kradu kosti Franje Tuđmana

Hrvatsku radio televiziju (HRT) trenutno potresa skandal. Naime, zastupnik Suverenista Hrvoje Zekanović napao je HRT jer su, kako je kazao, planirali pustiti film “Koja je ovo država” Vinka Brešana”.

Zekanović smatra problematičnim to što u filmu neko ukrade kosti Franje Tuđmana, prvog predsjednika Hrvatske.

Posebno mu smeta što se, kako je kazao, taj film planirao pustiti na godišnjicu Tuđmanove smrti.

“Večeras je zastupnik Hrvatskih suverenista Hrvoje Zekanović u svom govoru u Hrvatskom saboru ukazao na skandalozni pokušaj prikazivanja filma ‘Koja je ovo država’ na obljetnicu smrti pok. dr. Franje Tuđmana”, stoji u saopćenju Suverenista.

“U svom govoru je čestitao ratnom heroju Željku Sačiću, koji je na jutrošnjoj sjednici ukazao na prikazivanje filma ‘Koja je ovo država’ i čijom je zaslugom film skinut s televizijskog programa Hrvatske radiotelevizije, te je zamijenjen filmom Vis-a’Vis. Neshvatljivo je da Hrvatska radiotelevizija ima ovakvu uređivačku politiku kojom se omalovažava utemeljitelja moderne hrvatske države. Zbog svog govora zastupnik Zekanović dobio je opomenu od dopredsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanadera”, stoji u saopćenju Suverenista.

“Koja je ovo država je film koji govori o krađi lijesa s posmrtnim ostacima doktora Franje Tuđmana. Trebao se prikazati baš danas kad je godišnjica smrti”, rekao je Zekanović.

Nakon toga, oglasio se i HRT.

“Hrvatska radiotelevizija (HRT) obavještava gledatelje da je film koji je večeras trebao biti emitiran u 21 sat u sklopu Ciklusa hrvatskog filma četvrtkom na HTV2 – “Koja je ovo država” u režiji Vinka Brešana i produkciji Ivana Maloče – bio predložen još u septembru od strane uredništva Dramskog programa HTV-a.

Glavni urednik HTV-a Bruno Kovačević je danas, nakon pregledanog filma, donio odluku da je spomenuti film neprimjeren emitiranju na godišnjicu smrti prvog hrvatskog Predsjednika dr. Franje Tuđmana, te će biti emitiran u nekom od narednih termina Ciklusa hrvatskog filma četvrtkom. Umjesto filma “Koja je ovo država” premijerno je emitiran film “Via-a-Vis” redatelja Nevia Marasovića”, objavljeno je.Povezani postovi: