Region

Hrvat iz Njemačke drugi put se zarazio koronavirusom na odmoru u domovini! I ljekari iznenađeni

Posljednje sedmice zabilježeno je više slučajeva reinfekcije koronavirusom u svijetu, a HRT donosi svjedočanstvo Hrvata koji se također drugi put zarazio SARS-COV-2 virusom.

Stjepo Jelečević, Hrvat koji živi u Njemačkoj, zarazio se dva puta u nekoliko mjeseci. Drugi put virus je pokupio početkom augusta na odmoru u Hrvatskoj.

Ljekari isprva nisu sumnjali na reinfekciju, potvrdio ju je test nakon hospitalizacije.

„Kad sam doktoru rekao da sam u aprilu imao koronu, on je taj test bacio u smeće i rekao da nema potrebe da radi drugi test i da ne mogu dobiti drugi puta koronu. Međutim, tri dana kasnije sam završio u bolnici“, ispričao je Stjepo, oboljeli od COVID-19 za HRT

„Imao sam temperaturu i preko 40, i osjećao sam baš jake bolove. Zadnjih 15 godina nisam imao takve probleme i bolove“, govori Stjepo Jelečević.

Struka i dalje ne zna kako reagira bolesnik kod reinfekcije jer nema dovoljno primjera i dokaza.

„Nakon 18 dana od početka bolova i temperature, još uvijek ne osjećam da bi mogao ići raditi. Još uvijek imam glavobolju i jednostavno osjećam umor“, požalio se Jelečević.

Postoji mogućnost i da je Stjepo bio nositelj virusa sva četiri mjeseca.

„Ako se utvrdi postojanje tih čestica, to i dalje ne znači da je infekcija napravljena SARS-CoV-2 virusom. Moguće je da se radi samo o molekulama koje su preživjele i koje su potpuno afunkcionalne“, naglašava za HRT prof. dr. Dragan Primorac, ljekar i naučnik.

Stjepo će u samoizolaciji ostati do početka septembra, kada bi trebao otići na testiranje te struci dati neke prijeko potrebne odgovore za borbu protiv pandemije.

Reinfekcija, međutim, kod nekih bolesnika ne znači i ponovnu pojavu bolesti. Ako postoji imunosno pamćenje, ono bi trebalo biti dostatno za zaštitu od ponovne zaraze.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare