Vijesti

Hrvatica Dora koja je postala ISIL-ovka: Živi u kampu, i ime je promijenila jer se ne želi vraćati

Shamima Begum, jedna od tri srednjoškolke koje su 2015. godine pobjegle u Siriju i pridružile se ISIL-u dala je intervju za britanske medije u kojem iz kampa za sirijske izbjeglice moli za povratak u Veliku Britaniju.  Njezin jedini zločin, kazala je, bio je taj što je bila glupa da se pridruži ISIL-u. Izmanipulirali su je i iskoristili, a ona je mislila da odlazi u zajednicu muslimana. Želi se u svoju zemlju vratiti što prije.

Šta se dogodilo sa Dorom Bilić?

Hrvatica koja se pridružila Islamskoj državi, Zagrepčanka iz ugledne porodice, Dora Bilić, sada 34 – godišnjakinja, nije se sve ove godine koliko je van svoje zemlje oglasila. Što se tačno s njom sada događa nije poznato. Zadnje informacije datiraju iz novembra 2019. godine kad je viđena u kampu u Siriji gdje je živjela sa svojom kćerkicom, piše 24sata.hr.  Dora, odgajana u katoličkom duhu, šokirala je svoje bližnje prelaskom na islam. Dora je nakon izvrsnih ocjena u srednjoj školi upisala Pravni fakultet, no nakon što je shvatila da joj taj studij ‘ne predstavlja izazov’, educirala se za posao fizioterapeutkinje. Govorila je nekoliko stranih jezika, voljela je putovati Europom i posjećivati muzeje, a prekretnica u njezinu životu događa se s dolaskom u London. Ondje je upoznala prvog supruga, tada još kršćanina, no njezin odabranik ubrzo prelazi na islam i pristupa radikalnim muslimanskim organizacijama. Njegov utjecaj bio je na Doru iznimno snažan pa se i ona odriče svoje vjere i odabire islam.

Brak, međutim, nije potrajao. Dora je napustila supruga jer joj nije bio dovoljno ekstreman. Stoga je nakon razvoda, potkraj 2012. godine, odlučila potražiti nekog po svom ukusu, znatno radikalnijeg, pa ga je i pronašla u ozloglašenoj Gornjoj Maoči. Upoznala je Senada Avdića, zvanog Čađo, koji je u to vrijeme živio u selu blizu Brčkog sa suprugom i djecom. Nakon susreta s Dorom, brak je propao, a par se ubrzo preselio u Siriju. Dobili su i dijete.

Dora je ranjena u napadima, muž joj je poginuo.

Prema izvješću SOA-e, ondje je Dora 2014. i ranjena, u napadima koalicijske avijacije koja je bombardovala položaje ISIL-a.  Čađo je poginuo, navodno u borbama u Iraku.  Od tada, kada je viđena u Raki gdje su ISIS-ovci imali jako uporište, pa sve do februara 2019. o tada 32- godišnjoj Dori se ništa nije znalo. A onda je u medijima izašla informacija da se Dora želi vratiti u Hrvatsku. Njezin otac i brat odmah su preko Ministarstva vanjskih poslova pokrenuli postupak za njezino vraćanje u domovinu.  

– Želimo poručiti Dori da smo uz nju i da joj želimo pomoći –  rekli su članovi njezine najuže porodice. Naime, prvi put nakon pet godina jedna osoba iz BiH potvrdila je da je ona viđena prije nekoliko dana na minijaturnom teritoriju koji još kontroliraju ISIL-ovci pred totalnim rasulom. Navodno je viđena u Baghuzu, selu na istočnoj obali rijeke Eufrat, na granici s Irakom, gdje su se vodile završne bitke protiv ostataka ISIL-ovih snaga. Da je vidjela Doru, potvrdila je jedna BiH državljanka, odnosno njezina porodica koja živi u BiH.

U kampu je u Siriji i ne želi se vratiti

No, u novembru te iste 2019. u medijima se pojavila nova informacija vezana za Doru. Jedna žena porijeklom iz BiH kazala je da se Dora nalazi u kampu u Siriji sa djetetom i da se ne želi vratiti – Što se tiče sestre (tako se međusobno nazivaju stanovnice kampa, op.a.), ja ne znam tačno što je njezin cilj, ali po svemu što vidim mislim da ne želi nigdje ići odavde. Ona želi novu dewlu (državu, op.a.) i čeka je ovdje –  glasila je poruka te žene. Dora se tamo bavi fizioterapijom koju je i završila dok je živjela u Londonu.  – Ona je fizioterapeut, pa tako je žene zovu za masažu. Inače, u zadnje vrijeme jako malo vremena provodi sa ženama s Balkana, mahom je sa Sirijkama. Promijenila je i ime jer se ne želi vraćati. Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare