Vijesti

Hrvatska donirala BiH 30.000 vakcina AstraZenece

Hrvatska je donirala 30.000 doza AstraZenecine vakcine Bosni i Hercegovini, objavio je u ponedjeljak potpredsjednik hrvatske vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Hrvatska je Bosni i Hercegovini donirala 30.000 doza vakcina AstraZenece pomogavši joj tako u borbi protiv covid-pandemije, a tim povodom Božinović je u ponedjeljak u službenu posjetu primio ministricu civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankicu Gudeljević.

Donacija se temelji na odluci vlade o upućivanju humanitarne pomoći susjednim zemljama: BiH, Crnoj Gori i Republici Kosovu.

Nakon sastanka, Gudeljević je na konferenciji za medije najavila da će “ova vakcina biti raspoređena tako da će 15 hiljada doza ići Sveučilišnoj klinici u Mostaru, a ostalih 15 hiljada doza će se rasporediti na ostatak Bosne i Hercegovine”.

PROČITAJTE  Magazinović: Hrvatska i Srbija nisu garanti, nego strane potpisnice Dejtonskog sporazuma

Božinović se nadovezao kazavši da “nema separatnih rješenja kad govorimo o borbi protiv covida, ne može niti jedna država imati taj luksuz da se sama bori i izbori jer ovo je globalna pandemija”.

Evropska unija i njezine države članice sarađuju kako bi zemljama u susjedstvu pomogle na zdravstvenom, socijalnom i privrednom planu, a da bi se ostvario cilj globalne solidarnosti, EU je uspostavio mehanizam COVAX za isporuku i distribuciju vakcina trećim zemljama.

Evropska unija je “možda i među najvećim donatorima vakcina kroz sistem COVAX-a, a obveza koja je preuzeta na globalnom nivou je nekih 2,2 milijarde vakcina tokom 2021. godine”, istaknuo je Božinović.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare