Politika

Hrvatska i BiH dogovorile zatvaranje nekoliko malograničnih prijelaza

Granična policija Bosne i Hercegovine dobila je obavijest od NCC Republike Hrvatske da će ta država od 2. aprila ove godine od 7 sati privremeno zatvoriti sve granične prijelaze za pogranični promet između R Hrvatske i Bosne i Hercegovine, uključujući i one granične prijelaze preko kojih je odlukom Mješovitog povjerenstva za praćenje ugovora između te dvije zemlje o graničnim prijelazima, privremeno omogućen međunarodni promet putnika.

Takva odluka uslijedila je nakon dogovora BiH i Republike Hrvatske. Ministarstvo sigurnosti BiH dobilo je prethodno mišljenje Granične policije, a potom je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić cijeli predmet proslijedio Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ministrici Biseri Turković, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

Nakon toga, upućena je zvanična nota Hrvatskoj, gdje se prihvata prijedlog te države da se oficijelno zatvore malogranični prijelazi.

Preko tih prijelaza praktično i nije bilo komunikacije, jer su obje zemlje donijele zabranu o ulasku stranaca, tako da se malogranični promet i nije odvijao.

Na tim malograničnim prijelazima nema sanitarnih inspektora tako da ih i zbog toga nije bilo moguće koristiti, navodi se u saopćenju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare